Яке сьогодні свято 29 червня / фото wandus, Pixabay

Православна церква 29 червня вшановує двох святих на ім'я Тихон - святителя Тихона Амафунтського з Кіпру і преподобного Тихона Луховського з Литви. Наші предки вважали, що в свято 29 червня затихають всі співочі птахи. Продовжують співати тільки солов'ї і зозулі. У цей період птахи виховують пташенят і їм стає не до співу.

З Тихонового дня припиняли посів зернових культур, оскільки для них вже занадто пізно. Якщо посіяти пшеницю або овес зараз, то під час дозрівання зерно замерзне від осінніх заморозків.

У народне свято 29 червня продовжували доглядати за городом - пасинкували і підв'язували овочі, підгортали картоплю, обрізали сухі і хворі гілки. Родичі допомагали один одному на городах.

Відео дня

У це народне свято в українських селах влаштовували толоку. Односельці допомагали один одному на городах і в саду безкоштовно. Власник ділянки після роботи пригощав усіх обідом і домашнім алкоголем.

День Тихона вважається дуже вдалим для творчості і рукоділля. Молоді дівчата в цей день шили рушник на своє майбутнє весілля. У давні часи вважалося, що кожна українка повинна вміти вишивати. Якщо дівчина не встигала або не вміла, то їй допомагали родичі, щоб уникнути ганьби.

Народжені 29 червня люди дуже наполегливі і цілеспрямовані. У них дуже бурхлива фантазія. Вони часто надумують собі те, чого насправді немає, і бувають надмірно ревнивими і образливими. Ці люди з великою відповідальністю підходять до будь-якого заняття. У своїй сфері діяльності вони справжні професіонали.

Що не можна робити 29 червня

У це народне свято не можна лінуватися, спати до обіду, відкладати роботу. Святий Тихон може покарати нероб.

Готувати страви з борошна в цей день - до грошових проблем.

Невдалий день для любовних справ. Не рекомендується призначати на цю дату весілля, вінчання, сватання і знайомство з батьками другої половинки, а також ходити на побачення.

Не варто в цей день згадувати старі сварки, таїти образи і мстити кривдникам. Це не принесе вам заспокоєння, але зашкодить душі.

Прикмети погоди 29 червня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо не чути коників і цикад, то скоро настане негода.
  • Рано вранці з'явилася роса - до ясної погоди.
  • Вночі чітко видно Чумацький шлях - до сонячної і спекотної погоди.
  • Якщо в Тихонів день пішов дощ, то і перший тиждень липня буде дощовим.
  • Папороть згорнула листя - до сильної спеки.
  • Якщо після дощу 29 червня з'явилася веселка, то погода скоро покращиться.
  • На калині ягоди вже червоні - до пізньої осені.
  • Кульбаба вдень закрила квіти - до скорого дощу.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: