Петровські мандрики / фото ua.depositphotos.com

Українці завжди вміли і любили смачно поїсти, і мали багато обрядових страв до різних свят. Традиційні страви були і на День Петра і Павла 12 липня. До цього торжества українці випікали мандрики - це пісочне печиво з сирною начинкою. Борошно для випічки наші предки використовували з нового врожаю, оскільки на свято починали сінокіс.

Існує легенда про цю страву. Коли Петро і Павло мандрували (звідси і назва страви) по світу, вони брали з собою таку випічку. Одного разу зозуля вкрала у апостолів одну мандрику, за що Господь покарав цих птахів і відібрав у них голос на свято. З тих пір 12 липня зозулі перестають кувати. Але якщо спів птахів ще чути, то це на біду.

Важливо згадати, що варіацій цієї страви існує багато, і важко зараз визначити найправильнішу. У різних регіонах мандриками називали смажені пончики, запечене печиво і навіть сирники. Ми розповімо, як робити сирні мандрики - рецепт доступний кожному.

Відео дня

Мандрики з сиром рецепт

Інгредієнти для тіста:

  • вершкове масло - 200 г;
  • розпушувач для тіста - 5 г;
  • яйця - 2 шт.;
  • борошно - 500 г;
  • цукор - 150 г;
  • сіль - щіпка.

Інгредієнти для начинки:

  • сир - 300 г;
  • яєчний білок - 1 шт.;
  • цукор - 300 г;
  • борошно - 30 г;
  • ванільний цукор - щіпка.

Для змащування тіста:

  • яєчний жовток - 1 шт.

Тісто для мандриків - звичайне пісочне. Холодне вершкове масло наріжте невеликими кубиками або натріть на тертці. Змішайте з цукром. Додайте яйця і перемішайте суміш руками. Потім всипте борошно з розпушувачем і замісіть однорідне не липке тісто. Довго не вимішуйте, інакше після запікання тісто стане твердим.

Покладіть тісто між двома шарами пергаменту і розкачайте в тонкий шар товщиною приблизно 5 мм. Поставте в холодильник на 30 хвилин.

Для начинки змішайте всі інгредієнти до однорідності виделкою. Не користуйтеся блендером, інакше начинка розтечеться.

З охолодженого тіста склянкою виріжте кружечки і покладіть на край кожного начинку. Защипніть вироби. Готувати мандрики можна в будь-якій формі - закритими, як пиріжки, напіввідкритими або повністю відкритими, як ватрушки. Немає єдиної думки про найправильнішу форму.

Змастіть мандрики зверху збитим яєчним жовтком і викладіть на деко. Поставте в розігріту духовку до 180° і запікайте в духовці.

В традиційних мандриках окрім сиру можна використовувати як начинку фрукти, варення або мак. Також можна робити солоні мандрики з м'ясом.

Вас також можуть зацікавити новини: