Китайський Новий рік 2023 / фото УНІАН

Новий рік 2023 не у всіх країнах відзначається однаково. Унікальні новорічні традиції китайців стали відомі у всьому світі. Їхні звичаї абсолютно не схожі на український Новий рік. І навіть число відрізняється - у Китаї настане не 2023, а 4720 рік.

Раніше ми складали китайський гороскоп на 2023 рік для всіх символів китайського Зодіаку.

Коли Китайський Новий рік 2023 - дата початку і кінця

Китайський Новий рік починається не 1 січня. Дата свята визначається за місячним календарем і щороку відрізняється. Рік в Китаї починається в другий молодик після дня зимового сонцестояння. Таким чином китайський Новий рік 2023 настане 22 січня, а закінчиться 9 лютого. За київським часом Новий рік у Китаї настане о 18:00 21 січня.

Відео дня

У Китаї святкування триватиме з 21 січня по 27 січня - ці дні будуть вихідними. У ці дати в Піднебесній можуть бути великі пробки на дорогах, а багато магазинів і банки не працюватимуть. Це потрібно враховувати, якщо ви плануєте відвідати Китай у свята.

Китайський Новий рік 2023 - історія свята

У китайців є давня легенда, пов'язана з Новим роком. За легендою двічі на рік в Китаї з'являлося жахливе чудовисько Нянь, яке жило на дні моря. Коли він виходив на сушу, то приносив з собою смерть і руйнування, грабував будинки і вбивав худобу.

Одного разу Нянь увірвався в село і злякався дітей в червоному одязі. З тих пір китайці на Новий рік відлякують злих духів червоним кольором, ліхтариками і феєрверками.

Китайці вважають свій Новий рік початком весни. За їх уявленнями в цю дату пробуджується природа і розквітає життя.

Китайський Новий рік - традиції / фото ua.depositphotos.com

Традиції та звичаї Китайського Нового року

Новий рік в Китаї відзначають дуже пишно і яскраво: з феєрверками, хлопавками, ліхтариками, танцями і маскарадами. Червоний колір в це свято вважається щасливим, тому в нього одягаються і наряджають будинок. Також на Новий рік в Китаї дарують червоні конверти з грошима.

Святкування Нового року триває в середньому 2 тижні. Перед Новим роком китайці прибирають будинок і збираються за спільною вечерею. На вечерю приїжджають всі родичі, навіть якщо вони переїхали. У новорічну ніч прийнято не спати допізна і запускати феєрверки. Потім після свята китайці роблять підношення до предків, ходять в гості і їдять спеціальні рисові пиріжки.

Покровитель 2023 року за китайським календарем

У китайському гороскопі є 12 тварин знаків Зодіаку. Кожен рік присвячується одній з тварин, а також одній з п'яти стихій. Покровителем 2023 року буде Водяний Кролик. До цього роками Кроликами були 1963, 1975, 1987, 1999 і 2011 року, а наступним буде 2035.

Якщо ви - Кролик, то ваш 2023 рік, за уявленнями китайців, буде особливим. Вам часто буде везти в різних справах, але при цьому доля може "підкидати" вам багато труднощів і неприємних випробувань.

Водяний Кролик за характером делікатний, доброзичливий і дуже тактовний. Він дуже поважає чуже особистий простір. Він легко пристосовується до змін, але не дуже впевнений у собі і не має чітких життєвих принципів. Високо цінує комфорт і сім'ю.

Вас також можуть зацікавити новини: