Коли прибирати ялинку 2023 / фото depositphotos.com

Новорічна ялинка прикрашає будинок на Новий рік 2023 і Різдво. Коли свята закінчуються, постає питання: коли прибирати ялинку? Хтось виносить її відразу після свят, а у когось дерево стоїть вдома майже до весни. УНІАН перерахував прикмети про те, коли прибирати новорічну ялинку, і розповів, як правильно утилізувати її.

Коли прибирати ялинку в 2023 році - прикмети та звичаї

Існує повір'я, що ялинку слід залишити в домі на Старий Новий рік 14 січня (свято Василя), і тільки після цього її можна виносити. Вважається, що якщо винести вічнозелену красуню з дому до цієї дати, то дерево "забере" з собою позитивну енергетику з дому. Втім, таке переконання є звичайним забобоном і не підкріплене фактами.

Деякі люди залишають ялинку на Водохреще 19 січня, і тільки після цього прибирають. Саме це свято завершує Святки - період зимових церковних свят, який здавна відзначали українці. На Водохрещу зазвичай востаннє запрошують гостей на святкову вечерю, тому в будинку можна залишити ялинку, щоб всі помилувалися деревом.

Відео дня

В цілому штучну ялинку можна прибирати тоді, коли захочеться, адже вона не псується з часом. Під час війни всім українцям не вистачає позитивних емоцій. І поки ялинка радує нас і наших дітей - можна не враховувати дати.

Коли прибирати ялинку на думку лікарів

У будинку, де живуть маленькі діти, алергіки або астматики, ялинку бажано прибирати відразу після свят. Дерево і новорічні прикраси накопичують багато пилу. 

Коли прибирати живу ялинку

Жива ялинка зберігає свіжість приблизно 2-3 тижні. У теплій квартирі і біля батареї дерево псується швидше. Як тільки голки починають жовтіти або обсипатися - дерево пора виносити, інакше вся підлога буде в голках.

Як правильно утилізувати живу ялинку

Живі ялинки часто виносять на смітник, але це не екологічно. Дереву можна дати друге життя, якщо віднести його в пункт прийому ялинок. Такі пункти в більшості міст України працюють до 31 січня 2023 року. Тут дерево утилізують безпечно для природи, а з хвої роблять тріски або мульчу для рослин.

Пункти прийому ялинок в Києві позначені на цій карті.

Вас також можуть зацікавити новини: