Хелловін в Україні / фото pixabay

Хелловін в Україні традиційно відзначають в ніч з 31 жовтня на 1 листопада. Це свято набуває все більшої популярності в нашій країні завдяки яскравим і цікавим традиціям святкування.

Походження свята

Хелловін походить від стародавнього язичницького свята Самайна, який відзначався в останній день жовтня. Це традиційне свято древніх кельтів, що жили на території сучасної Британії. У цей день кельти відзначали збір врожаю і закінчення жнив. Відзначали свято гучними гуляннями.

За переказами, цей день вважався містичним, тому що душі померлих на час поверталися у свої будинки і приводили з собою нечисту силу. 

Відео дня

Щоб відлякати нечисть, на підвіконня ставили картоплю і ріпу з вирізаними очима і ротом і з палаючою свічкою всередині. Пізніше ці овочі замінили звичної нам гарбузом. А в XVI столітті у дорослих і дітей з'явилася традиція ходити по домівках і просити солодощів замість життя. 

Святкування Хелловіна в сучасному світі

Дата Хеллоуїна в Україні / фото pixabay

Після прийняття християнства 1 листопада почали відзначати День Всіх Святих. У США Хелловін привезли емігранти з Великобританії в кінці ХХ століття. Сьогодні масово у світі цей день відзначають у Великій Британії, Австралії, Ірландії, США та Канаді. У США Хелловін не є державним святом, але за масштабом святкування поступається тільки Різдву. В інших країнах свято можуть відзначати його шанувальники.

Традиції Хелловіна

Головна традиція Хелловін - вбиратися в страшні костюми різних потойбічних істот. Популярні образи відьом, вампірів, перевертнів, привидів. Будинок прикрашають свічками, павутиною, фігурами павуків і кажанів та іншими страшними декораціями. У цей день діти ходять по домівках сусідів і випрошують у них солодощі. Також на Хелловін заведено вирізати страшні пики з гарбуза.

Читайте також на УНІАН: