Вербна неділя 2021 - дата / фото tOrange.biz

Вербна неділя – так зазвичай називають у народі свято Входу Господнього в Єрусалим. Воно є одним із найголовніших у православ’ї й присвячене урочистому входу Ісуса Христа до Єрусалиму, після чого почалися його муки, що закінчилися розп'яттям.

Коли Вербна неділя 2021 – дата

Дата святкування Вербної неділі залежить від Великодня. Так, щороку вона відзначається за тиждень до цього великого свята або в шосту неділю Великого посту.

Світле Христове Воскресіння у християн східного обряду припадає на 2 травня, тому свято Входу Господнього в Єрусалим цього року буде 25 квітня.

Відео дня

Вхід Господній в Єрусалим: історія свята

Читайте такожЦерковні свята у квітні: православний календар на місяцьВ останні дні свого земного життя Ісус Христос вирушив до Єрусалиму. На той момент широкого поширення набула чутка про здійснені ним дива – зцілення невиліковно хворих, вигнання злих духів та воскресіння мертвих. Христос в’їхав у місто верхи на молодій ослиці, а все місто вийшло йому назустріч.

Зустрічаючи його, як сказано в Євангелії, люди знімали з себе верхній одяг і кидали його на дорогу, якою їхав Ісус. Вони встеляли його шлях пальмовими гілками й вітали вигуками "Осанна!" – так зазвичай зверталися лише до царя.

Чому свято називають Вербною неділею

Оскільки вітаючи Спасителя, люди встеляли йому шлях пальмовим гіллям, то свято Входу Господнього в Єрусалим також називається Тижнем ваій (де "вайя" грецькою – пальмова гілка).

Вербна неділя у 2021 році - історія та традиції / фото УНІАН

В Україні, та в інших країнах, де пальма не є типовою рослиною, свято має народну назву – Вербна неділя, що пов’язано з традицією заміни пальмових гілок на вербові. Це єдине дерево, яке розпускається ранньою весною.

Традиції святкування Вербної неділі

Читайте такожВихідні у квітні: скільки будемо відпочивати цього місяцяУ Вербну неділю віруючі відвідують церкву й беруть із собою гілочки верби, яка вважається символом весни і нового життя. Освячене священником гілля верби приносять додому і ставлять біля ікони. Згідно із традицією, букетик верби повинен простояти біля ікон весь рік, охороняючи будинок від пожеж і нещасть, а господарів – від хвороб.

Ще однією популярною традицією є "биття" вербою. Так, за традицією освяченими гілочками треба торкнутися людини, при цьому промовляючи: "Не я б'ю, верба б'є, від нині за тиждень буде Великдень!". Таким чином українці вітають один одного зі святом і нагадують, що наближається Світле Христове Воскресіння.

Вербна неділя, як відомо, припадає на суворий Великий піст. Однак з нагоди свята дозволяється певне послаблення – можна їсти рибу та випити трохи вина.

Вас також може зацікавити: