Рош а-Шана 2020 - дата свята / фото УНІАН

Рош а-Шана – єврейський Новий рік. Це свято належить до числа найбільш важливих в іудаїзмі. З нього починається відлік нового єврейського року.

Коли Рош а-Шана у 2020 році

Єврейський Новий рік відзначається 1-го і 2-го числа місяця Тишрей і зазвичай припадає на вересень-жовтень.

У 2020 році святкування Рош а-Шана починається ввечері у п'ятницю, 18 вересня, а завершується ввечері у неділю, 20 вересня. Це буде зустріч уже 5781-го року від Створення світу.

Відео дня

Значення та сенс свята Рош а-Шана

Читайте такожРелігійні свята у вересні: православний календар на перший місяць осені

Свято Рош а-Шана символізує початок нового року і завершення року, що минає. Головна його ідея полягає в тому, що у ці дні Бог визначає долю кожного єврея на майбутній рік, а також записує свої вердикти в Книгу життя.

Перед Рош а-Шана євреї мають можливість покаятися, до чого їх закликає звук шофара (баранячий ріг). Вони аналізують свої вчинки за весь попередній рік і готуються до року, що починається. Розмірковуючи про майбутнє, євреї просять миру, злагоди, здоров'я.

Традиції свята Рош а-Шана

Єврейський Новий рік святкується впродовж двох днів, які носять назву "йом-ха-аріхта" ("один довгий день").

Так, на Рош а-Шана прийнято читати Сліхот – спеціальні молитви, а також здійснити покаяння. З нагоди свята євреї кажуть один одному незвичайне побажання: бути вписаним у Книгу життя.

Коли Рош а-Шана у 2020 році / фото УНІАН

Напередодні першого дня свята і в ніч другого дня запалюють святкові свічки. Честь внести в дім світло віддається жінкам – як хранителькам тепла і затишку єврейського будинку.

Рош а-Шана: що подають на святковий стіл

Відзначаючи прихід Нового року, євреї накривають святковий стіл. У різних єврейських громадах ці традиції можуть відрізнятися, однак йдеться насамперед про страви, які символізують благополучний, "повний" і "солодкий" рік.

Читайте такожВихідні у вересні: скільки будемо відпочивати в перший місяць осені

Так, найчастіше під час трапези подають рибу (символ родючості), баранячу або рибну голову (щоб бути "на чолі", а не в хвості), кружечки моркви (нагадують монети), фрукти й овочі (багатий урожай), яблука та мед (символізує "солодкий" рік).

Крім того, обов'язковим елементом святкового столу з нагоди свята Рош а-Шана має бути гранат. Вважається, що в одному гранаті 613 зерен, як і заповідей у Торі.

Що не прийнято їсти в єврейський Новий рік

На Рош а-Шана небажано їсти кисле, гірке та гостре. Також в єврейський Новий рік не прийнято їсти горіхи, тому що на івриті числове значення літер цього слова відповідає слову "гріх".