Коли Кузьмина батьківська субота за новим календарем / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

Слідом за Дмитрівською батьківською суботою йде ще одна - Кузьмина поминальна субота, яка раніше відзначалася в листопаді. Чому її перенесли, про традиції та заборони цього дня - розповідаємо у матеріалі.

Коли поминальна субота за новим календарем

Коли поминальна субота за новим календарем

З 1 вересня 2023 року Православна церква України перейшла на новоюліанський церковний календар, тож усі дати неперехідних (ті, що не змінюються) свят змістилися на 13 днів раніше, зокрема й батьківські суботи. Тому Дмитрівська поминальна субота відзначалася цього року за новим церковним календарем 21 жовтня. Слідом за нею йде ще одна поминальна субота - Кузьмина. Вона офіційно церквою не визнана, але її відзначають за давньою традицією.

Відео дня

Кузьмина поминальна субота проходить напередодні свята Косьми і Даміана, яке за новим церковним календарем буде 1 листопада. Відповідно поминальний день за новим стилем випадає на 28 жовтня (за старим стилем 11 листопада).

Кузьмина поминальна субота - що можна робити і як правильно поминати

Батьківська субота та її традиції / ua.depositphotos.com

Цього дня традиційно поминають померлих родичів і близьких: ідуть до храму, щоб помолитися і поставити свічку за упокій душі померлих. Якщо немає можливості піти до церкви, то помолитися можна вдома - щира молитва про прощення гріхів допомагає душам знайти спокій. Також цього дня відвідують могилки на кладовищі, приводять їх до ладу. Добре подати милостиню, зробити якусь добру справу.

Мирські турботи краще залишити, а все необхідне зробити напередодні, щоб у поминальний день зосередитися на молитвах. 

Кузьмина поминальна субота - що не можна робити

У батьківську суботу є низка заборон, у цей день не слід:

  • веселитися, влаштовувати гучні застілля;
  • поминати померлих алкоголем;
  • згадувати про померлих погано, з образою або злістю;
  • лаятися, лихословити і заздрити;
  • відмовляти в допомозі та милостині.

Також не слід залишати їжу та алкоголь на могилах - краще запалити свічку і помолитися. Прямої заборони на роботу в цей день немає.

Раніше ми розповідали, коли будуть батьківські суботи у 2023 році за новим календарем.

Вас також можуть зацікавити новини: