Коли літнє сонцестояння 2023 / фото ua.depositphotos.com

Літнє сонцестояння - це найбільш сонячний день і найкоротша ніч у році. Після цієї події дні почнуть поступово скорочуватися, а ночі - збільшуватися. Літнє сонцестояння у наших предків-слов'ян мало безліч звичаїв та повір'їв, які українці пам'ятатимуть досі.

Що таке літнє сонцестояння 

Літнє сонцестояння - це день, коли сонце в північній півкулі знаходиться в найпівнічнішій точці свого руху. Спостерігачеві здається, що воно рухається весь день. У південній півкулі в сонцестояння сонце навпаки знаходиться в південній точці.

У північній півкулі з цієї події починається справжнє астрономічне літо, а в південній - астрономічна зима.

Відео дня

Літнє сонцестояння 2023 - дата події

У північній півкулі в 21 столітті сонцестояння влітку настає 20 або 21 червня. Цього року подія відзначається 21 червня 2023 року. Схід Сонця по Києву настане о 04:47, захід - о 21:14. День триватиме 16 годин 26 хвилин, а ніч - всього 7 годин 34 хвилин.

Літнє сонцестояння - як святкувати

У різних країнах літнє сонцестояння має різні традиції. У деяких народів свято за датою не збігається з астрономічною подією та може мати іншу назву.

В українців літньому сонцестоянню присвячене народне свято Івана Купала, яке раніше було язичницьким. Після хрещення Київської Русі його приурочили до Різдва Іоанна Хрестителя 24 червня (7 липня за старим стилем). Але давні дохристиянські традиції Івана Купала збереглися донині майже незмінними.

Всім відомо, що на Івана Купала обов'язкові стрибки через багаття, плетіння вінків, ворожіння на кохання, пошук цілющих та містичних рослин. Саме так відзначали найкоротшу ніч у році наші предки. Ці традиції можна повторити і 21 червня.

Існують давні повір'я про те, що потрібно робити під час літнього сонцестояння, щоб все літо пройшло вдало:

  • встати якомога раніше;
  • вмитися росою;
  • зібрати цілющі трави;
  • облитися водою;
  • сплести вінок з польових трав.

Також у цей день з давніх-давен були популярні ворожіння на наречених і на долю. Але віруючим людям варто пам'ятати, що за християнськими віруваннями ворожити православним суворо заборонено.

Привітання з літнім сонцестоянням 2023

З літнім сонцестоянням 2023 / фото ua.depositphotos.com
З літнім сонцестоянням 2023 / фото ua.depositphotos.com
З літнім сонцестоянням 2023 / фото ua.depositphotos.com
З літнім сонцестоянням 2023 / фото ua.depositphotos.com

Вітаю із літнім сонцестоянням! Найсонячніший день року хай принесе тобі найбільше щастя! Міцного здоров'я, щасливої посмішки та більше позитивних подій!

***

З днем літнього сонцестояння вітаємо вас. Бажаємо вам прекрасного літа, гармонії та чудових днів. Нехай у вас все виходить.

***

Сьогодні день літнього сонцевороту. Цього дня потрібно спрямувати свої думки у позитивне русло та загадати бажання. Великих звершень вам.

***

У День літнього сонцестояння спрямуйте свої думки у позитивне русло, докладіть всіх сил на формулювання мрії і загадайте заповітне бажання. А моє бажання - нехай виповниться ваше!

***

Вітаю з найдовшим днем! Нехай таким же довгим, нескінченним та світлим буде щастя! Нехай запанує світ в Україні, і сонячне світло ніколи не покине нас!

Вас також можуть зацікавити новини: