Традиції на Масляну / фото ua.depositphotos.com

Масниця - веселе і смачне народне свято, яке відзначається цілий тиждень. Масляна прийшла до нас з дохристиянських часів, тому традиції цього свята дуже стародавні. Найвідомішим і улюбленим звичаєм на Масляну вважається випікання млинців з різними начинками. Цього року Масляний тиждень відзначається з 28 лютого по 6 березня включно.

Раніше ми розповідали, як гадати на млинцях на Масляну.

Масляна - історія свята

Масляна має язичницьке коріння. У наших предків це було свято закінчення зими і призивання весни. За основною версією, на Масляну слов'яни шанували бога сонця Ярила. Наші предки влаштовували багаті гуляння, щоб язичницькі боги подарували ранню весну і хороший урожай.

Відео дня

Після поширення християнства церква намагалася боротися з Масляною, але викорінити свято не вийшло. Тому Масляна увійшла в православний календар під назвою Сирна седмиця. 

Традиції Масляної на кожен день тижня

Понеділок 28 лютого - "зустріч". У перший день Масляного тижня ходять в гості до рідних. Діти катаються на крижаних гірках, а молодь влаштовує посиденьки окремо від дорослих. У цей день печуть перший млинець і з'їдають. Під час з'їдання першого млинця варто пом'янути покійних рідних.

Вівторок 1 березня - "загравання". Другий день Масляної наші предки присвячували оглядинам. Юнаки та дівчата в цей день доглядали собі пару. Грати весілля можна тільки після Великодня, а до цього часу молоді придивлялися один до одного.

Середа 2 березня - "лакомка". У третій день Масляної накривають стіл вдома і святкують в колі близьких людей. У цю дату мама дружини запрошує свого зятя "на млинці". Чим багатшим буде стіл у тещі, тим міцніше буде молода сім'я.

Четвер 3 березня - "розгул". Четвертий день Масляни знаменний ярмарками і базарами. У цю дату люди ходять на центральну площу міста, де встановлені лавочки з продуктами і різні розваги.

П'ятниця 4 березня - "тещині вечірки". У п'ятий день Масляної зять накриває стіл для своєї тещі. Теща приходить разом з подругами, щоб показати, який у неї турботливий зять.

Субота 5 березня - "посиденьки зовиці". На шостий день дружина запрошує додому родичів чоловіка і смачно їх годує. Особлива увага приділяється зовицям, тобто сестрам чоловіка. Їм треба що-небудь подарувати.

Неділя 6 березня -"Прощена неділя". В останній день Масляної потрібно попросити вибачення у всіх рідних і друзів за всі різкі слова, очистити душу перед Великим постом. Також потрібно обов'язково пробачити всі образи. У неділю доїдають млинці. Масляна завершується спалюванням солом'яного опудала.

Що не можна робити в масляну

  1. Не можна різати млинці ножем - це погана прикмета. Можна їсти їх руками або виделкою.
  2. Не можна скупитися і скупитися, відмовляти в допомозі рідним.
  3. Спати вдень в будь-який день Масляної - до головних болів.
  4. Якщо запрошуєте гостей - не можна годувати їх залишками або поганими стравами.
  5. Православ'я забороняє їсти м'ясні продукти на масляному тижні, але дозволяє яйця і молочні продукти.

Прикмети погоди на Масляну

  • Погана і мокра погода обіцяє ранню весну.
  • Багато бурульок на дахах - до хорошого врожаю.
  • На Масляному тижні похолодало - літо буде прохолодним.
  • Синички голосно співають - весну віщують.

Вас також можуть зацікавити новини: