Мусульманський новий рік як називається / фото ua.depositphotos.com

Мусульманський новий рік, або перший день місяця Мухаррам - це перехідне свято, яке не має єдиної дати, оскільки в ісламі використовується місячно-сонячний календар. Для мусульман ця дата є не святом, а скоріше точкою відліку нового року.

Відео дня

Коли настає новий рік у мусульман

В ісламі всі дати обчислюються за місячним календарем, тому щорічно вони змінюються. Новий рік у мусульман - це перший день першого в році місяця Мухаррама.

Ісламський календар коротший за григоріанський на 11 днів, тому з кожним роком Мухаррам починається все раніше. Мусульманський новий рік 2023 за астрономічними розрахунками настане в ніч з 18 на 19 липня. В ісламі в цю дату почнеться 1445 рік.

Історія мусульманського нового року

В ісламі майже кожне свято присвячене певним подіям з Корану. Не є винятком і Новий рік - він встановлений на честь переселення пророка Мухаммеда і його послідовників з Мекки в Ясріб. Таким чином Мухаммед врятувався від гонінь язичників.

Переселення пророка називається Хіджра, а його датою вважається 622 рік за григоріанським календарем. За мусульманським календарем він вважається першим роком. У Новий рік в мечетях читають вчення про хіджру.

Мусульманський новий рік якого числа / фото ua.depositphotos.com

Чи можна мусульманам відзначати новий рік

В ісламі не прийнято пишно відзначати новий рік, хоча в мусульманських країнах цей день є вихідним. У цю дату, як і в будь-які інші, мусульманин повинен дотримуватися фарду (обов'язкови дій) і утримуватися від харама (заборонених дій).

У новий рік мусульмани можуть сходити в гості до близьких. Але дарувати подарунки і готувати особливі страви з приводу нового року не прийнято. У цю дату віруючі намагаються зробити більше добрих справ і роздати милостиню, оскільки добро в цей день цінується більше, ніж у звичайні будні.

Також мусульмани не відзначають світський Новий рік 1 січня, оскільки за правилами релігії їм заборонено святкувати нерелігійні свята. А в деяких мусульманських країнах навіть можна отримати кримінальний термін за святкування 1 січня.

Як привітати з новим роком в ісламі

Привітати близького мусульманина в цей день можна побажанням щасливого року, старанності у вірі і благословення Аллаха. Не варто дарувати мусульманину подарунки в цей день, оскільки це вважається марною тратою грошей. До того ж в новий рік в ісламі починається строгий піст.

Вас також можуть зацікавити новини: