Яке свято 14 листопада / фото Pixabay

Православна церква України 14 листопада за новим стилем вшановує пам'ять одного з 12 апостолів Пилипа з Віфсаїди. У цей день починається заговення на Пилипів пост (Пилипове заговіння). Це перший день перед Різдвяним постом, коли ще можна їсти м'ясо, яйця та молочні продукти.

Наші пращури помітили у цей день намагалися зробити якісь добрі справи і зробити якнайбільше роботи по дому. Вірили, що апостол Пилип благословляє працьовитих людей і карає нероб. Пилипів день вважається дуже вдалим для рукоділля. За прикметою, вишитий у народне свято 14 листопада весільний рушник принесе сімейне щастя.

За старим стилем 14 листопада вшановують святих чудотворців Дем'яна і Кузьми. Ці святі в народі вважаються покровителями ремесел, домашньої птиці та шлюбу, а також сильними цілителями. Їм моляться про зцілення важких і затяжних хвороб, допомоги у праці та навчанні, сімейне щастя.

Відео дня

Наші предки на Кузьму в останній раз грали весілля. Після цього весільний сезон до Різдва припиняли. Молодим на весілля виносили коровай і вони з'їдали випічку разом.

У народі в це народне свято відзначали "курячі іменини" - різали домашніх курок і качок, готували випічку з м'яса, а з кісток і залишків варили бульйон. Зі стравами ходили в гості до рідних. Жінки несли курячі пироги свекрам - вірили, що це покращить стосунки з батьками чоловіка. Також у свято 14 листопада курник окропляли святою водою, а самим куркам кришили в корм варені яйця - ці ритуали покращать здоров'я птахів та збільшать кількість знесених яєць.

У Київській Русі День Кузьми називали дівочим святом. Цього дня подруги збиралися вдома у старшої дівчини та влаштовували дівич-вечір, займалися рукоділлям разом і готували великий пиріг. На вечір запрошували музикантів та влаштовували танці. Якщо серед подруг була наречена, то саме вона організовувала веселощі.

Свято 14 листопада Україна / фото УНИАН

Що не можна робити 14 листопада

Після прання не можна виливати воду на вулицю.

У цей день не можна стригти волосся, в тому числі і дітям.

Жінкам не можна сваритися і конфліктувати, інакше відносини зіпсуються.

У цей день можна різати курок, але не можна різати півнів.

Прикмети погоди 14 листопада

  • Якщо день теплий, то зима буде лютою.
  • Якщо на дорогах багато бруду, то до січня буде тепло.
  • Листя на деревах залишилися - до затяжної зими і неврожаю в наступному році.
  • Озера вкрилися скоринкою льоду - до швидкого різкого похолодання.

Вас також можуть зацікавити новини: