Яке сьогодні свято 22 лютого / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 22 лютого за новим стилем шанує пам'ять шанує пам'ять мученика Маврикія, його сина Фотинія та ще 70 воїнів, які померли за віру в Христа. За старим стилем цього дня вшановують преподобного Панкрата, ієромонаха Києво-Печерської лаври. Він прославився як талановитий цілитель, який міг вилікувати будь-яку недугу.

У народне свято 22 лютого українці гуляли останні до літа весілля, готувалися до городнього сезону, закуповували насіння для посіву та зерно на корм тваринам, а також купували пташенят та молодняк худоби. Активно тривала підготовка до весни. Погода вже нагадувала весняну - розпускалися перші підсніжники та все частіше з'являлося сонце.

Чоловіки у це народне свято займалися ремонтом сільськогосподарських інструментів, наточенням сокир та серпів, ремонтом хліва та комори. Чоботарі робили нове весняне взуття, легкі личаки.

Відео дня

Свято сьогодні вважається дуже вдалим для риболовлі. Рибалки виходили на річку з раннього ранку та на порожній шлунок. Першу пійману рибу відпускали назад у річку. У Маврикіїв день для міцного здоров'я та сімейного благополуччя варто зварити юшку. Найдешевшу юшку українці називали "чорною" і варили з карася, ляща, плітки, піскаря. На дорожчу "білу" юшку брали щуку, сома, судака. Заможні сім'ї могли дозволити собі "червону" юшку з червоною рибою.

Дата 22 лютого вважається дуже вдалою для будь-якого лікування, медичних процедур та хірургічних втручань. У жінок цього дня легко проходять пологи. А хто захворіє сьогодні- швидко та легко одужає.

22 лютого - знак Зодіаку

Народжена 22 лютого людина за знаком Зодіаку – Риба. Іменинники цього дня вольові, впевнені у собі, але дуже залежать від думки близьких. Тяжко приймають критику і надовго запам'ятовують образи. Високо цінують справедливість і не дозволяють кривдити слабих. У них слабке здоров'я.

22 лютого свято Україна / фото 5598375, Pixabay

Що не можна робити 22 лютого

У цей день не можна надягати брудне, порване або сильно зношене взуття. Це погана прикмета для здоров'я.

Поганою прикметою вважається дарувати і приймати в подарунок взуття сьогодні.

У цю дату не можна нічого піднімати з землі.

День невдалий для починань і великих життєвих змін, якщо тільки вони не пов'язані з торгівлею.

Прикмети погоди 22 лютого

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Якщо день сніжний і холодний, то морози затягнуться надовго, а весна буде пізньою.
  • Відлига в цей день віщує ранню весну і хороший урожай фруктів.
  • Сніг на гілки дерев налипає - скоро потеплішає.
  • Чим холодніший останній тиждень лютого, тим тепліше буде в березні.
  • Свині голосно і неспокійно поводяться - до погіршення погоди.
  • Вікна в домі запітніли - до відлиги.

Важливо відзначити, що у наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: