Яке свято 3 квітня / фото depositphotos.com

Християни відзначають церковне свято 3 квітня на честь єпископа Катанського Кирила і Константинопольського патріарха Фоми.

Цей день з давніх часів вважався небезпечним через розгул лихоманок та інших хвороб. Наші предки вважали, що в цю дату легко захворіти і важко одужати. Справа в тому, що з квітня починався період дощів і заморозків, через що люди більше хворіли. Хвороби наші забобонні предки пов'язували з роботою злих сил.

Для позбавлення від хвороби наші предки крім звичайних методів лікування брали з печі теплі вуглинки і пічну золу. Золу з вуглинками загортали в кілька шарів тканини і прикладали до хворої частини тіла. Вірили, що злі сили, які спричиняють лихоманку, не виносять тепла вуглинок і залишають тіло.

Відео дня

Знахарі 3 квітня проводили ритуал для зцілення важко хворих. Для цього зрізали пасмо волосся з потилиці, загортали в чорну тканину і закопували під березою.

До цієї дати зазвичай танув весь сніг, тому наставав час прощатися з санками. Наші предки 3 квітня чистили і мили сани, і остаточно ховали їх до наступної зими. Їм на зміну діставали вози, оглядали і чистили їх.

Що не можна робити 3 квітня

За давніми прикметами, в Кирилів день не можна їсти капусту і готувати страви з неї. Також в цю дату не можна їсти м'ясо, молочні продукти і яйця, оскільки ще триває Великий піст 2023.

Не можна 3 квітня надягати брудний, порваний, не прасований і зношений одяг. Це дуже погана прикмета, яка може привести до хвороби.

Прикмети погоди 3 квітня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо на березі листя з'явилися раніше, ніж на вільсі, то літо буде посушливим, а якщо навпаки - дощовим.
  • Грім в цей день віщує дуже врожайне літо.
  • Березовий сік рясно тече - влітку часто йтимуть дощі.
  • Якщо річки або озера вийшли з берегів, то посіви цієї весни будуть дуже вдалими і дадуть хороший урожай.
  • Якщо весь день похмурий, то в квітні буде мало сонячних днів.
  • Якщо протягом дня сильно змінюється погода, то весь квітень буде мінливим.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: