Коли відзначають Обрізання Господнє за новим стилем / колаж УНІАН

Обрізання Господнє - одне з великих свят у православній церкві. У чому його сенс, що важливо зробити в цей день і що заборонено, коли святкують Обрізання за старим та за новим церковним календарем - розповідаємо в матеріалі.  

Що таке Обрізання Господнє

У це свято в церкві згадують, як Діва Марія та Йосип Обручник принесли до храму Сина - там його нарекли Ісусом (це ім'я Марії вказав Ангел) і здійснили обряд обрізання. Цей обряд був обов'язковим за старозавітним законом для всіх хлопчиків на їхній восьмий день життя, а сама традиція символізувала зв'язок дитини з Богом і очищення від первородного гріха. 

Ісусу слід було дотримуватися Старого Заповіту, щоб заслужити довіру людей, і тому, маючи святу плоть і не підвладний людським пристрастям, Він підкорився приписам. Наприкінці І століття цей факт відіграв важливу роль: коли виникла єресь докетизм (від грецького слова "докео", що означає "здаватися"), то її послідовники почали вважати Христа не реальною людиною, а привидом або духом, який лише здається втіленим. Але свідчення в Євангеліє про те, що Ісус пройшов обрізання, стало доказом того, що плоть Спасителя була відчутною, а отже і Він був істинно втіленим.

Відео дня

За часів Нового Завіту обряд обрізання поступився місцем таїнству Хрещення.

Коли Обрізання Господнє святкують за старим і новим стилем

Дата Обрізання Господнього прив'язана до дати Різдва - як уже говорили, Обрізання відзначають на восьмий день після свята Різдва. У зв'язку з переходом Православної церкви України цього року на новий церковний календар, усі дати неперехідних свят зсунулися, і з 14 січня Обрізання Господнє переноситься на 13 днів раніше. Тобто, за старим стилем його відзначають 14 січня, за новим календарем Обрізання Господнє - 1 січня

Обрізання Господнє - що не можна робити і що потрібно

У свята є свої традиції і заборони:

  • не можна лаятися і злитися, ображати інших;
  • не можна відмовляти в допомозі;
  • не дозволяється вінчатися і проводити світські святкові заходи;
  • не можна полювати і різати худобу;
  • не можна зловживати алкоголем і об'їдатися.

За народними прикметами вважається, що в цей день краще не брати і не давати борг, а також говорити і думати про погане - слова і думки в цей час повернуться сторицею.

У свято Обрізання заведено збиратися всією сім'єю, просити вибачення і прощати. Цього дня можна піти до храму - там відбувається всенічне бдіння, поставити свічку і помолитися. Вважається, що на свято потрібно обов'язково допомогти нужденним - вірять, що в такий спосіб можна стати ближче до Господа й очиститися від гріхів.

Раніше ми публікували православний календар на січень 2024 зі святами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: