Петрів піст - що можна та не можна їсти / фото ua.depositphotos.com

З 28 червня по 11 липня триває Петрів піст або Апостольський піст. Це перший багатоденний пост літа. Приурочений він до свята Павла і Петра 12 липня. Мета посту полягає в тілесному і духовному очищенні людини. Дуже важливо зустріти свято двох апостолів і учнів Христа з чистими думками.

Петрів піст 2021 – дата

Апостольський піст не має сталої дати початку, адже залежить від дня святкування Великодня. Цьогоріч він почнеться у понеділок, 28 червня.

Проте закінчується Петропавлівський піст завжди в один і той самий день – 11 липня, тобто напередодні свята Петра і Павла. Відповідно, неоднаковою є і тривалість цього посту в різні роки: від одного до шести тижнів.

Відео дня

У 2021 році Петрів піст, зокрема, триватиме 14 днів – з 28 по 11 липня.

Що можна й заборонено їсти у Петрів піст

Петропавлівський піст – не суворий. Як і в будь-який піст, головною забороною впродовж нього є вживання м’яса, молочних продуктів та яєць, а також, відповідно, страв із них. На час посту також варто відмовитися від розпивання алкогольних напоїв та інших шкідливих звичок.

Читайте такожІвана Купала 2021: якого числа, історія та традиції святкуванняОснову пісного столу має складати зелень та страви з неї, крупи, гриби, фрукти та ягоди, котрих у цей період є вдосталь. Оскільки піст не суворий, у певні його дні допускаються певне послаблення, зокрема, вживання риби, а також дозволяється випити трішки вина.

Так, щопонеділка можна їсти гарячу їжу без рослинної олії.

По вівторках, четвергах, суботах і неділях дозволяється ласувати рибою. Її можна їсти і в свято Різдва Іоанна Предтечі (7 липня), на який би день воно не припало.

У середу і п’ятницю потрібно дотримуватися суворого посту – сухоїдіння. В ці дні дозволяється їсти, зокрема, хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи і мед.

Петрів піст 2021: календар харчування по днях

  • 28 червня (понеділок) – дозволяється гаряча їжа без олії
  • 29 червня (вівторок) – дозволяються страви з риби, грибів, їжа з олією
  • 30 червня (середа) – сухоїдіння, тобто споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
  • 1 липня (четвер) – допускається вживати в їжу рибу та морепродукти
  • 2 липня (п’ятниця) – сухоїдіння, тобто споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
  • 3 липня (субота) – дозволяється їсти рибу, гриби, страви з олією
  • 4 липня (неділя) – дозволяється їсти їжу з олією та рибу, вино
Календар харчування у Петрів піст по днях / фото foma.ru
  • 5 липня (понеділок) – дозволяється гаряча їжа без олії
  • 6 липня (вівторок) – дозволяються страви з риби, грибів, їжа з олією
  • 7 липня (середа) – Різдво Іоанна Предтечі. З нагоди свята дозволяється їсти рибу, гриби, страви з олією, випити трішки вина
  • 8 липня (четвер) – допускається вживати в їжу рибу і морепродукти
  • 9 липня (п’ятниця) – сухоїдіння, тобто споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
  • 10 липня (субота) – дозволяється їсти рибу, гриби, страви з олією, вино
  • 11 липня (неділя) – дозволяється їсти їжу з олією та рибу, вино

Правила та заборони Петрового посту

Читайте такожДень Конституції України 2021: якого числа, історія та цікаві факти про Основний законАпостольський піст, як і будь-який із чотирьох багатоденних постів у році, закликає до самовдосконалення, до перемоги над гріхами та пристрастями. Тому, крім обмежень у харчуванні, впродовж нього слід також дотримуватися низки інших рекомендацій, спрямованих на очищення тіла й душі людини.

Під час Петрового посту необхідно обмежити відвідування розважальних заходів і гучних застіль. Не можна лаятися матом, сваритися, заздрити та засуджувати. Також слід обмежити перегляд телевізора, користування інтернетом і соцмережами.

За церковними канонами, у період посту не вітається одруження. Забороняється також ворожити, проводити магічні ритуали та обряди.

Вас також може зацікавити: