Похвала Пресвятої Богородиці  / depositphotos.com

У суботу, на п'ятому тижні Великого посту православна церква відзначає тепле і добре свято - урочисто виголошує подячну Похвалу Пресвятій Богородиці. УНІАН розповідає про його історію та традиції.

Раніше ми публікували православний календар 2023 на квітень з усіма важливими святами цього місяця. 

Якого числа Похвала Пресвятої Богородиці

Традиційно православна церква відзначає Похвалу Пресвятої Богородиці в суботу п'ятого тижня Великого посту. У 2023 році цей день випадає на 1 квітня.

Відео дня

Що таке Похвала Пресвятої Богородиці

Історія свята бере початок в VII столітті. За церковним переказом, тоді на Константинополь напали перси і скіфи. Греки не змогли їм дати відсіч. Тож після служби перед іконою Божої Матері "Одигітрії" патріарх Сергій взяв образ і ризу Пресвятої Богородиці, які зберігалися у Влахернському храмі, і обійшов з ними Константинополь. Ризу Божої Матері занурили в Босфорську затоку - в ту ж мить піднялася буря і потопила ворожий флот. Тієї ночі вдячні мешканці, які перебували у Влахернському храмі, виголосили Захисниці граду переможну, всеношну та неседальну пісню (грецькою - акафіст):

"Взбранной Воеводе победительная, яко избавльшеся от злых, благодарственная восписуем Ти раби Твои, Богородице!"

Неседальна пісня називається тому, що її оспівують стоячи.

Спочатку це свято відбувалося тільки в Константинополі, у Влахернському храмі. Пізніше його внесли в статути монастирів, а потім зробили загальним для всієї Церкви. 

Коли читають акафіст Похвала Пресвятої Богородиці

Похвалу Пресвятої Богородиці називають ще Суботою Акафіста. У суботу п'ятої седмиці Великого посту він входить до складу богослужіння і співається на утрені (зазвичай напередодні, тобто, в п'ятницю ввечері). Богородицю славлять і вірять, що Пресвята і зараз захистить і допоможе боротися з ворогами видимими і невидимими. У цей день можна відвідати храм і заспівати хвалу Божої Матері.

 Що не можна робити на Похвалу Пресвятої Богородиці

У суботу п'ятого тижня Великого посту не можна сваритися, лаятися і лінуватися. Також в цей період не можна вінчатися і влаштовувати галасливі розваги. М'ясо, риба, яйця, молоко - під забороною, але дозволяється варена і тушкована їжа з олією, а також трохи вина. 

Похвала Пресвятої Богородиці - молитва до Богоматері

О Пресвята Діво, Мати Господа, Царице Небес і землі! Зглянься на багатостраждальне зітхання душ наших, подивися з висоти святої Твоєї на нас, що з вірою і любов’ю поклоняємося пречистому образу Твоєму. Ось бо, в гріхи занурені і скорботами обтяжені, дивлячись на образ Твій, як на Тебе живу, що перебуваєш між нами, приносимо смиренні наші моління. Бо не маємо ні іншої помочі, ні іншого заступництва, ні втіхи, тільки Тебе, о Мати всіх скорботних і обтяжених! Поможи нам, немічним, утамуй скорботу нашу, настав на шлях праведний нас заблудлих, вилікуй і спаси безнадійних, даруй нам останок часу життя нашого у мирі і тиші проводити, подай християнську кончину, і на Страшному суді Сина Твого явися нам милосердною Заступницею, щоб завжди оспівували, величали і славили Тебе як благу Заступницю християнського роду зі всіма, що догодили Богові. Амінь.

Вас також можуть зацікавити новини: