
Щорічно 19 серпня християни відзначають Яблучний Спас – другий з трьох Спасів. Ця дата приурочена до свята Преображення Господнє. У цей день існує традиція освячувати в церкві яблука і деякі інші продукти, а потім подавати їх на святкову вечерю. М'ясо в цей день не святять і не їдять, оскільки свято випадає на Успенський піст.
До Яблучного Спаса не їдять яблук, оскільки це може привести до біди. Особливо сувора заборона встановлювалася для жінок, які втратили дітей.
Що освячують у церкві на Яблучний Спас
В це свято можна принести до церкви такі продукти:
- яблуко;
 - виноград;
 - груша;
 - слива;
 - помідор;
 - мед;
 - хліб;
 - пісна випічка з яблуками.
 
Не можна освячувати у цей день м'ясо, яйця, алкоголь, сир.
Освяченими в церкві продуктами пригощають рідних і дітей. Вважається, що такі продукти мають особливу цілющу силу. З яблук також готують різні страви і запікають фрукти з медом або горіхами.
Вам також може бути цікаво: