Церковне свято 18 липня 2022 / depositphotos.com

Афанасій (у хрещенні Авраамій) народився в благочестивій християнській родині і рано осиротів. Виховувався у черниці, наслідуючи їй в чернечому житті. Незабаром обігнав своїх однолітків у науках і, після смерті своєї прийомної матері, був узятий до Константинополя.

Афанасій довго поневірявся, але в підсумку прибув в Киминский монастир і, пав до ніг Преподобному ігумену, просячи одягти його в чернечий образ. Ігумен з радістю виконав його прохання і постриг його з ім'ям Афанасій. Тривалими постами, пильнуваннями, колінопреклоненіямі, працями нощними і денними Афанасій вже незабаром досяг такої досконалості, що Святий ігумен благословив його на подвиг безмовності у відокремленому місці недалеко від монастиря. Афанасій опинився в місті поблизу Афона, де побудував собі келію і служив Господу.

В Афоні він спорудив лавру, зібрав братію, де встановив монастирський порядок. Одного разу, після пережитого голоду, в Лаврі почали будівництво, а ігумену уві сні з'явився Господь і попередив його про швидку кончину. Тоді Афанасій сказав про це братії, надів свої кращі одежі, помолився і вийшов разом з деякими ченцями дивитися на будівництво.

Відео дня

У якийсь момент верх храму обрушився, і п'ятьох братів завалило камінням. Премудрий Афанасій і зодчий Данило залишилися живі і всі чули, як ігумен славив Господа. Ченці стали розбирати каміння, але знайшли старця вже мертвим.

В честь памяти святого сегодня отмечается народный праздник 18 июля - "Афанасьев день".

Православне свято 18 липня - набуття чесних мощей Сергія Радонезького

Преподобний вважається одним з найголовніших святих в православній вірі. Саме він став засновником Свято-Троїцької лаври під Москвою. Він все життя проповідував ідеї ісихазму і вважав, що ченці не можуть увійти в Царство Боже, а врятуються тільки добрі люди. Радонезький також активно розвивав Візантійську думку, був і є особливо шанований в Росії. Саме чернець Сергій благословив Дмитра Московського і Володимира Серпуховського на битву з татарами. Простіше кажучи, його вустами церква вперше закликала до битви з Ордою.

Прикмети 18 липня

Народні прикмети сьогодні / фото Jill Wellington, Pixabay
  • місяць закінчується - до врожаю хлібів.
  • місяць світить ясно - осінь буде сухим і теплим.
  • суха трава на низинах - наступного вечора чекати дощів;
  • павуків багато - погода буде сухою та теплою.

Що можна робити 18 липня

Наші предки вірили, що якщо 18 липня довго дивитися на місяць, то можна додати собі сил і здоров'я. Також в цей день пекли булочки і печиво у формі Місяця, залучаючи удачу.

Що сьогодні не можна робити

У цю дату небажано сумувати та злитися. Це відштовхне успіх на цілий рік. Православна церква суворо забороняє пліткувати, розкривати свої та чужі секрети, обговорювати інших людей. Це загрожує вкрай неприємними наслідками.

Вас також можуть зацікавити новини: