
Святвечір - один із найчарівніших вечорів, коли заведено всією родиною збиратися за святковим столом. Навечір'я Різдва Христового за новим стилем в Україні відзначають 24 грудня. Особливу увагу цього дня приділяють 12 стравам - вони символізують достаток, здоров'я і добробут на весь наступний рік, а кожне частування має свій сенс. Розповідаємо, які страви готують на Святвечір в Україні.
Меню на Святвечір - що приготувати на святковий стіл
Страви на Святвечір 24 грудня мають бути пісними, оскільки до свята Різдва триває піст. Тобто, жодного м'яса, молочних продуктів чи яєць на столі або в складі страв бути не може, але риба дозволяється. Усього частувань має бути дванадцять - раніше ми вже розповідали, що символізують 12 страв на Різдво та Святвечір.
Отже, що входить до 12 страв на Святвечір:
- кутя - це каша з вареної пшениці (у традиційному виконанні) або ячменю чи рису з додаванням маку, горіхів і родзинок;
- узвар - напій (компот) із сухофруктів, наприклад, яблук, груш, слив, вишні, іноді додають родзинки;
- серед 12 пісних страв на Святвечір також пісний борщ, який часто готують із "вушками" з прісного тіста;
- салат вінегрет із квасолею та солоними огірками, іноді додають свіжі;
- різні вареники - з капустою, картоплею, грибами, ягодами, можуть бути як солоними, так і солодкими;
- пісні голубці - їх зазвичай готують із начинкою з пшона, рису або овочів;
- запечена риба в духовці - рецепт такої ми також давали раніше, може бути також смажена риба або маринований оселедець;
- грибна юшка на Святвечір або мачанка - так називається густа підлива з грибів, яку подають до вареників або ж просто їдять із хлібом;
- тушкована квасоля з овочами - наприклад, морквою та цибулею;
- тушкована капуста, часто її готують із грибами або чорносливом;
- пампушки на Різдво у Святвечір теж мають бути пісними, їх подають або з часниковою підливою, або як солодку страву з варенням;
- пісна випічка - хліб, пироги, пиріжки або млинці, які починають капустою, грибами або фруктами, наприклад, можна приготувати пісний яблучний пиріг без яєць і вершкового масла.
Насправді кожна господиня може вирішувати сама, які пісні страви, крім куті та узвару, приготувати на святу вечерю. Але їх кількість має бути дванадцять.
За стіл на Святвечір сідають після появи на небі першої зірки - вона символізує Вифлеємську зірку, що сповістила світ про народження Спасителя. Перед застіллям традиційно читають молитву. Після вечері, згідно з народними повір'ями, стіл повністю не прибирають: на ньому залишають трохи куті та узвару - для душ померлих предків.