
28 листопада у православних почався Різдвяний піст, який передбачає заборону на вживання м'ясних, яєчних і молочних страв. Але навіть в умовах таких обмежень можна побалувати себе смачними десертами. УНІАН підібрав 3 різні, але однаково апетитні рецепти пісного яблучного пирога.
Раніше ми писали, чим замінити майонез в піст.
Пісний яблучний пиріг в духовці
- Яблука - 4 шт.
- Яблучний сік або компот - 150 мл.
- Розпушувач - 1 чайн.л.
- Пшеничне борошно - 150 г.
- Цукор - 100 г.
- Соняшникова олія - 50 г.
- Кориця за смаком.
- Ваніль за смаком.
Для змащування:
- Цукор - 1 стол.л.
- Соняшникова олія - 100 мл.
Сік підійде будь-який - як домашній, так і покупний. Яблука краще брати кислі і хрусткі. З'єднати сипучі інгредієнти: борошно, цукор, розпушувач, ваніль і корицю. Щоб пиріг був повітряним, борошно рекомендується просіяти.
Сік змішати з соняшниковою олією і влити до сухих інгредієнтів. Перемішати тісто до однорідності - воно буде досить рідким. Яблука помити, очистити від насіння і нарізати тонкими часточками. Вмішати яблука в тісто і залишити на 10 хвилин.
Форму для випічки змастити соняшниковою олією. Випікайте пиріг 30 хвилин при 180°. Для змазування розчинити цукор в олії і змастити цим сиропом верхівку. Потім відправити пиріг в духовку ще на 10 хвилин. Після цього у пирога з'явиться хрустка золотава скоринка.

Пісний тертий пиріг з яблучним варенням
- Борошно - 500 г.
- Яблучне варення - 400 г.
- Розпушувач - 2 ч. л.
- Цукор - 180 г.
- Вода - 160 мл.
- Соняшникова олія - 120 мл.
- Сіль - щіпка.
- Ванілін - щіпка.
З'єднати воду, цукор і масло. Додати розпушувач, а також по щіпці солі і ваніліну. Всипати просіяне борошно і замісити тісто. Відрізати третину тіста і покласти в морозилку на 20 хвилин, а решту тіста на той же час покласти в холодильник.
Дно форми для запікання застелити папером для випічки. Тісто з холодильника розподілити по дну форми і зробити бортики. Викласти начинку з варення. Тісто з морозилки натерти на крупній тертці і викласти на варення. Випікайте пиріг у духовці 45 хвилин при 180°.
Пісний яблучно-морквяний пиріг
- Борошно пшеничне - 140 г.
- Манна крупа - 130 г.
- Цукор - 100 г.
- Розпушувач - 1.5 ч. л.
- Рослинна олія - 75 мл.
- Морква - 250 г.
- Яблука-200 г.
- Кориця мелена - 1 щіпка.
- Імбир мелений - 1 щіпка.
- Цукрова пудра - 3 ст. л.
Борошно просіяти через сито. У яблуках видалити насіння, а моркву почистити. З'єднати сухі інгредієнти: борошно, манку, цукор, корицю, імбир, розпушувач. Яблука і моркву дрібно нарізати, залити олією і подрібнити в пюре блендером. За бажанням можна зробити пюре неоднорідним з шматочками фруктів.
З'єднати сухі інгредієнти і олійно-фруктове пюре. Форму для випічки змастити олією і присипати борошном. Розподілити готове тісто за формою. Випікайте пиріг 45 хвилин при 180°. Готовий пиріг посипати цукровою пудрою.