Велика середа 2023 / pixabay.com

12 квітня настає Велика середа. Вона, як і інші дні на Страсному тижні, присвячена останнім подіям земного життя Христа. УНІАН розповідає, що це за день, які його звичаї і суворі заборони.

Раніше ми розповідали, коли почався Страсний тиждень 2023 і що не можна робити в цей час.   

Чим запам'яталася Велика середа

Події з Євангелія розповідають про те, що в середу Христос нагадав апостолам, що незабаром буде зраджений і розп'ятий. Саме в Страсну середу первосвященики, книжники і старійшини народу вирішили погубити Спасителя. Один з його 12 учнів, Іуда Іскаріот, погодився зрадити свого Вчителя за 30 срібняків.

Відео дня

Також у Велику середу згадують про грішницю, яка помазала Спасителя миром - благовонним маслом. В Євангелії від Луки розповідається, як в дім до фарисея, де зупинився Христос, прийшла городянка, яка плакала і обливала його ноги сльозами, обтирала волоссям і мазала миром. Фарисей вирішив, що якби Христос був пророком, то знав би, що ця жінка грішниця. Але Ісус у відповідь розповів притчу про те, як потрібно прощати огріхи. І відпустив всі гріхи жінці, пояснивши, що вона таким чином підготувала його до поховання.

Велика середа Страсної седмиці - традиції дня

У Велику середу на ранковій службі в останній раз протягом Великого посту проводиться літургія Передосвячених Дарів. Також традиційно в цей день віруючі йдуть сповідатися на вечірню службу.

Страсну середу Церква прирівнює до Великої п'ятниці, коли розіп'яли Христа і тому середа - пісний день протягом усього року. У Велику середу треба дотримуватися сухоїдіння - можна їсти пісний хліб, сирі овочі, фрукти, ягоди, сухофрукти, горіхи і мед, тобто, дозволяється вся рослинна їжа без термічної обробки і олії.

Що сьогодні не можна робити

У Велику середу заборонено:

  • ображатися і ображати, сваритися і злитися;
  • вишивати, шити, в'язати;
  • веселитися, святкувати дні народження;
  • вінчатися, святкувати весілля;
  • відвідувати кладовище і поминати померлих.

Ходити на цвинтар не радять протягом усього Страсного тижня.

Що можна робити у Велику середу Страсного тижня

У середу завершували закупівлю продуктів на Великдень - для святкового столу, приготування пасок і фарбування яєць. Також в цей день можна робити прибирання в будинку.

Вас також можуть зацікавити новини: