Як вибрати ялинку на Новий рік / фото pixabay.com

Жоден Новий рік не обходиться без новорічної ялинки з гірляндами та іграшками. Хтось вважає за краще щороку купувати живі і ароматні дерева. Інші люди вибирають штучну ялинку: купив один раз і наряджаєш щороку. Як жива, так і пластикова красуня повинна відповідати стандартам якості, щоб прослужити якнайдовше.

Коли і як наряджати ялинку на Новий рік - читайте в іншій статті.

Як вибрати живу ялинку на Новий Рік

Легальні новорічні ялинки вирощуються в спеціальних розплідниках. Ціни на дерева відрізняються від висоти і дати. Дерево висотою до 30 сантиметрів обійдеться приблизно в 100 грн, а рослина висотою в людський зріст може коштувати 800-1000 грн. Ближче до Нового року ціни зростають.

Відео дня

Як правило, на ялинкових базарах можна знайти три види живих дерев: сосну, ялицю і ялину. Зрубана ялиця простоїть найдовше - близько двох тижнів, а ялинка обсипається найпершою. Сосна вважається найбільш ароматною.

Ознаки якісного дерева:

  1. З недавно зрубаного дерева не повинні обсипатися гілки, якщо його злегка потрусити. Таке деревце осиплеться пізніше.
  2. Подивіться на зруб деревини. Якщо там є темна пляма - дерево зрубане вже давно.
  3. Зігніть кілька хвойних голок. У свіжого дерева вони повинні відразу випрямлятися.
  4. На стовбурі не повинно бути моху, цвілі і бруду.
  5. Розітріть кілька голок в руці. Якщо виділилася смола - ялинка зовсім свіжа.
  6. Колір голок повинен бути темно-зеленим і однаковим по всій довжині.

Щоб ялинка довше зберегла колір і запах, її треба поставити у відро з водою або піском. Також у воду можна покласти кілька столових ложок цукру.

Як перевірити легальність ялинки

Незаконні вирубки ялинок приносять величезну шкоду природі. Якщо ви не хочете спонсорувати браконьєрів - можете перевірити законність ялинки самостійно. На легально зрубаних деревах повинні бути бирки і штрих-коди, а у продавця - документи на рослину.

Перевірити легальність ялинки можна з телефону через додаток Ялинка.info або через веб-сайт. У додатку або на сайті потрібно ввести номер з етикетки дерева. Сервіс покаже де була зрубана ялинка.

Як вибрати новорічну ялинку / фото УНІАН

Як вибрати штучну ялинку

Головний критерій при виборі безпечної ялинки - запах. Штучне дерево не повинно нічим пахнути. Виріб з неякісного матеріалу може виділяти токсичні речовини, а також легко загоряється від гірлянди. У виробу повинен бути сертифікат, що підтверджує безпеку і протипожежні властивості.

Найбезпечнішими для дітей і тварин вважаються ялинки з додаванням антипірену. Ялинки з ПВХ (полівінілхлорид) вважаються безпечними і дуже міцними, але їх дуже часто підробляють. Перевіряйте, щоб вони не вироблялися в Китаї. Литі ялинки найбільш пишні і дуже натурально виглядають, але коштують найдорожче.

Вас також можуть зацікавити новини: