Церковне свято 1 листопада / depositphotos.com

Святий Пророк Іоіль жив за 800 років до Різдва Христового. Про його життя відомо мало, але, згідно з переказами, він пророкував про запустіння Єрусалиму, говорив про те, що Господь дасть сили кожному віруючому. Жив в Юдеї, багатьом людям говорив про силу Божу, звертав в християнство. Йоіль був першим біблійним пророком, який залишив після себе книгу записів.

Православне свято 1 листопада - день пам'яті мученика Уара

Уар був воїном, жив у Єгипті в IV столітті. Відвідував темниці віруючих, де вони страждали за Господа, омивав рани, годував і втішав. Коли зловили сім християнських вчителів, Уар був з ними в темниці і слухав вчення. У підсумку Уара стратили, а потім вбили і його наставників. 

Вдова з Палестини, яка спостерігала муки Уара, відвезла його тіло до себе на батьківщину і поклала в труну. Над тілом святого відбувалися багато зціленнь, незабаром був побудований храм, в якому і служила вдова до самої смерті.

Відео дня

Яке свято 1 листопада - день пам'яті преподобного Іоанна Рильського

Читайте також1 листопада: народне свято і прикмети, що заборонено робити сьогодніІоанн був болгарином, жив в X столітті. Після смерті батьків він роздав все своє майно бідним, прийняв чернецтво і оселився на безлюдній горі. Після нападу розбійників, Іоанн пішов на річку Ріло і оселився там, проживши 60 років в дуплі. 

До нього стали приходити люди за зціленням або бажанням подвижницького життя. Так була заснована обитель, де Іоанн був ігуменом. Помер у глибокій старості, мощі його були знайдені нетлінними.

Прикмети 1 листопада

Народні прикмети сьогодні / фото pixabay.com
  • дощ на Іванов день - морозів найближчим часом не буде;
  • випав сніг 1 листопада - гряде похолодання;
  • скільки ворон недалеко від житла - стільки буде поганих днів;
  • скільки в небі лелек - стільки буде теплих днів.

Що сьогодні не можна робити

1 листопада категорично заборонено відмовляти людям у допомозі, в тому числі, матеріальній. Не можна залишати відкритими вікна і двері в будинку, якщо сушите одяг на вулиці, заносите його додому. Уникайте сварок і образ, а також не займайтеся домашніми справами.

Що можна робити 1 листопада

У цей день наші предки доглядали за кіньми, знімаючи вузди і даючи їм відпочити. Слов'яни різали курей і готували з них частування. Сільські жителі вірили, що 1 листопада злі духи турбують коней, тому потрібно залишити в стайні шматок житнього хліба і горщик каші з медом, щоб задобрити сутність.

Читайте також: