Церковне свято 13 листопада / depositphotos.com

Преподобні Спиридон і Никодим жили в XII столітті, були просвірниками в Києво-Печерській Лаврі. Обидва походили з простого народу, були неписьменними. Спиридон прийшов в святу обитель в молодості, за благочестиве життя і завзяту працю став пресвітером. Никодим був його співробітником, святі пробули разом близько 30 років. Мощі святих спочивають в Антонієвій печері.

Православне свято 13 листопада - день пам'яті мученика Епімаха

Святий походив з Єгипту, був вихований в благочесті і вірі, в юності пішов у пустелю. Жив зовсім один, весь час молився Богу. Коли Епімах почув, що в Олександрії почалося гоніння на християн, він відправився в місто, щоб морально підтримати віруючих.

Відео дня

В Олександрії знайшов капище, де язичники відзначали своє свято, і знищив ідолів. Ідолопоклонники схопили його і відвезли до свого начальника, який уклав Епімаха в темницю. Там він зустрів багатьох християн і зміцнив їх у вірі. Віруючих довго мучили, а потім стратили мечем.

Прикмети 13 листопада

Народні прикмети сьогодні / Ілюстрація REUTERS
  • сильний вітер сьогодні - найближчими днями тепла чекати не варто;
  • пішов мокрий сніг - зима буде довгою і морозною;
  • втратити гудзик 13 листопада - вас хтось наврочив;
  • з'їсти блюдо з курки в цей день - бути щасливим весь рік.

Що сьогодні не можна робити

Наші предки вірили, що 13 листопада чаклунам і відьмам простіше наврочити людини і навести на нього порчу. Саме тому люди намагалися не виходити з дому і не розмовляти з незнайомцями, щоб відлякати негативну енергетику. Якщо вже у справах їхати потрібно, то покладіть в кишеню зелену нитку і ходите з нею весь день, а ввечері спаліть.

Що можна робити 13 листопада

У цей день слов'яни проводили курей в зимові закути, утеплювали курники і готували різні страви з курки. 13 листопада мисливці йшли в ліс за здобиччю, а рибалки відправлялися ловити червону рибу. Існувало повір'я, що перший улов потрібно продати, а на виручені гроші купити свічку і поставити в храмі. Тоді весь сезон буде вдалим і сім'я не залишиться без їжі. 

Вас также могут заинтересовать новости: