Яке церковне свято 13 Вересня / pixabay.com

Священномученик Кипріан жив у Карфагені, в першій половині III століття. Він був сином багатого сенатора і до 40 років шанував ідолів. На переконання пресвітера прийняв хрещення, став багато молитися, дотримуватися посту і цікавитися Святим Писанням. За такий спосіб життя скоро сам став пресвітером, а потім і єпископом.

За часів правління Декія почалися гоніння на християн і Кипріяна зажадали на смерть. Він сховався і дистанційно керував паствою. Підтримував людей у важкі часи і прощав навіть тих, хто через страх смерті відрікся від Христа.

Кипріан Карфагенський прославився, як майстерний богослов, чиї вчення були спрямовані на вивчення питань розколу і відступництва. На честь святого сьогодні також відзначається народне свято 13 вересня - Купріянов день.

Відео дня

Яке сьогодні церковне свято - положення чесного пояса Пресвятої Богородиці

Подія сталася в 408 році. Пресвята Богородиця залишила віруючим, крім ризи, свій пояс. Імператор Аркадій, отримавши пояс з Єрусалиму, поклав його в Константинополі. Відомий своїми чудотворними властивостями.

Прикмети 13 вересня

У цей день журавлі готуються відлітати / фото REUTERS
  • журавлі низько летять - зима буде м'якою, високо - суворою;
  • молодик 13 вересня - до багатого врожаю журавлини;
  • лебеді збираються в зграї і відлітають на південь - чекайте снігопад.

Що сьогодні не можна робити

У цей день заборонено ходити на болота, інакше можна накликати на себе і свою сім'ю біди. Також не рекомендується гадати і проводити будь-які обряди.

Що можна робити 13 вересня

Наші предки збирали урожай картоплі, моркви, журавлини і буряка. Вважалося, що зібрані саме в цей день ягоди мають цілющу силу. Більш того, 13 вересня журавлі збираються біля болот і вирішують, куди їм відлітати на південь.

Вас також можуть зацікавити новини: