Церковне свято 21 жовтня / depositphotos.com

Пелагея жила в Антіохії, була танцівницею і вела розпусний спосіб життя. Одного разу дівчина пішла в храм, де читав свою проповідь єпископ Нонн. Пелагея злякалася гніву Божого і вирішила звернутися до християнства.

Вона пішла до Нона і просила хрестити її, єпископ виконав прохання. Пізніше дівчина роздала все своє майно бідним, одягнулася в чоловічі шати і під ім'ям Пелагей пішла в монастир. Там вела чернече життя, померла в 457 році.

Православне свято 21 жовтня - день пам'яті преподобного Трифона Вятського

Трифон походив з благочестивої сім'ї, де батьки займалися землеробством. З дитинства хлопчик цікавився християнством, тому, коли батьки захотіли його одружити, він втік з дому, найнявся працівником у домогосподаря, весь час проводив у пості і молитві.

Відео дня

Господарі полюбили його і теж захотіли одружити. Трифон побажав залишитися незайманим і знову втік в маленьке містечко, де жив рік в муках, стійко переносячи голод, холод і глузування. Звідти він переселився в Пискорську обитель, де прийняв постриг. Потім довго поневірявся, зупинився в Вятську губернію, де осів, проповідуючи християнство. За своє життя багатьох звернув до істинної віри, побудував храми і монастирі.

Яке сьогодні свято - день пам'яті преподобної Таїсії

Таїсія походила з Єгипту, була вихована матір'ю, що вела розпусний спосіб життя, тому і сама вибрала такий же шлях. Вона зводила з розуму багатьох чоловіків, юнаки віддавали останні гроші за побачення з нею, а сімейні чоловіки йшли від дружин. Святий Пафнутій, який зцілив багатьох грішників, одягнувся в світський наряд і призначив побачення з Таїсією.

Під час розмови він зрозумів - всередині дівчини ще жива думка про Бога і сказав, що вона буде відповідати перед Господом за всі свої діяння і душі погублених нею людей. Таїсія злякалася, зібрала всі свої скарби, нажиті розпусним шляхом, і спалила на площі. Після цього старець повів її в монастир, де три роки вона прожила в затворі. Жила преподобна в IV столітті.

Прикмети 21 жовтня

Народні прикмети сьогодні / Фото ua.depositphotos.com
  • сова голосно кричить сьогодні - до швидкого настання холодів;
  • береза не все листя скинула - зима буде пізньою;
  • у ніч на 21 жовтня зірки тьмяні - погода зіпсується;
  • голуби ховають лапки в пір'я - тепла більше не буде.

Що сьогодні не можна робити

Слов'яни вірили, що на Пелагею і Трифона молодим дівчатам не можна ходити в ліс. У цей час там лютує лісовик у пошуках легкої здобичі. Він може затягнути до себе в лігво, тому, якщо вже похід в ліс необхідний, вирушайте компанією.

Також сьогодні заборонено байдикувати, ображатися і сваритися. Утримайтеся від будь-яких розмов з незнайомими людьми, не пліткуйте і нікого не обговорюйте.

Що можна робити 21 жовтня

Наші предки в цей день опускали на дно річок бочки з засоленими огірками - так вони заготовляли їх на зиму. Під льодом температура води ніколи не опускається нижче нуля, а це гарантія збереження продуктів. В цілому, такий саморобний холодильник працював відмінно, правда, зараз в ньому немає необхідності. Хіба що, заради експерименту.

Вас также могут заинтересовать новости: