Церковне свято 23 листопада / depositphotos.com

Ераст, Олімп, Родіон, Сосіпатр, Куарт або Кварт, і Тертій були святими апостолами з числа сімдесяти. Родіон і Олімп пішли за апостолом Петром в Рим і за вказівкою царя Нерона були вбиті мечем. Єраст був єпископом в Паніаді, Куарт - в Бериті, де звернув багатьох людей в християнство і, віруючи в Господа, мученицько помер. Сосіпатр був єпископом в Іконії, після нього -Тертій. Вони обидва обернули в православ'я язичників і творили дива.

Православне свято 23 листопада - святого мученика Ореста

Орест жив у місті Тіан і був майстерним лікарем. Одного разу в місто прибув Максиміан - правитель, який був відомий своїми язичницькими переконаннями і влаштовував гоніння на християн. Він велів Оресту зрадити Христа і не хотів вбивати його, так як той був лікарем. Святий відмовився.

Тоді Ореста привели в язичницький храм і востаннє запитали, чи готовий він відмовитися від своєї віри. Мученик створив хресне знамення, ідоли впали, а сам храм зруйнувався. Тоді Ореста ув'язнили в темницю, довго били і морили голодом сім днів. Від страшних тортур мученик помер, мощі його були викинуті в море.

Відео дня

Прикмети 23 листопада

Народні прикмети сьогодні / фото ua.depositphotos.com
  • іній на деревах - до швидких морозів;
  • піднявся вітер - найближчим часом похолодає;
  • річки вкрилися льодом - зима настане скоро;
  • ворони кричать - до потепління.

Що сьогодні не можна робити

Згідно з народними прикметами, в День Єраста не можна підмітати і прибирати вдома - можна "вимести" щастя і благополуччя. Також сьогодні не рекомендується грати весілля - вважається, що молодята незабаром розійдуться. У сауну або лазню теж ходити не варто - в цей день там мешкає нечиста сила, яка може "запарити" до смерті.

Що можна робити 23 листопада

Православні віруючі в цей день повинні відвідати церкву, щоб освятити там хліб і сіль. Наші предки половину такого частування давали худобі, а другу половину з'їдали самі. Вірили, що таким чином зможуть відігнати злих духів від сім'ї та господарства. Також 23 листопада можна подавати милостиню - все, що ви пожертвуєте, повернемося триразово.

Вас также могут заинтересовать новости: