Церковне свято 28 Лютого 2023 / pixabay.com

28 лютого православні віруючі вшановують пам'ять святого апостола Онисима. Він один з так званих апостолів від сімдесяти - послідовників Христа, яких Ісус обрав учнями в останній рік свого земного життя.

Також це свято вважається днем, коли весна перемагає зиму. Народне свято 28 лютого 2023 називають Онисим-зимобір або Онисим-вівчарник. 

Церковне свято 28 лютого - день пам'яті святого Онисима

Онисим жив у місті Колосси і був рабом заможного християнина Філімона. Одного разу Онисим завинив і, щоб його не покарали, втік до Риму. Там, волею долі, він потрапив до в'язниці і там же зустрів апостола Павла. Апостол, почувши історію Онисима, написав листа його господареві з проханням пробачити. В результаті рабові не лише пробачили, а й дарували свободу.

Відео дня

Коли Онисима випустили з в'язниці, він прийняв хрещення і став на службу до апостола. До самої смерті святий Онисим проповідував Слово Боже у різних країнах. А коли був уже зовсім старий, його поставили єпископом в Ефесі.

Помер святий мученицькою смертю за віру: за наказом імператора Траяна його кинули у в'язницю, а потім стратили. 

Прикмети на 28 лютого

Прикмети 28 лютого / pixabay

За прикметами на Онисима судили про врожай і погоду:

  • якщо в цей день бурульки великі - весна буде довгою; 
  • червоно-помаранчевий захід - чекайте скоро заметіль; 
  • яскравий місяць на чистому небі - до морозу; 
  • сніг тане - буде урожай сіна;
  • яка погода на Онисима - таким і вересень буде.

Що можна робити 28 лютого

У цей день накривали святкову вечерю - вважалося, що це приверне добробут і достаток на весь рік. Також 28 лютого належало покликати в гості родичів або друзів, які були в скрутному матеріальному становищі. Їх потрібно було від душі пригостити і дати гостинців з собою - це приносило достаток в дім. Також сьогодні дозволялося ворожити, а сни вважалися пророчими.

Що не можна робити сьогодні

28 лютого не слід давати обіцянок і вірити обіцянкам інших. Також сьогодні не можна давати в борг - ці гроші вам ніколи не повернуть.

Вас також можуть зацікавити новини: