Церковне свято 8 січня / depositphotos.com

Після Різдва Христового віруючі шанують пам'ять матері Господа нашого - Діви Марії. Свято отримало назву Собор Пресвятої Богородиці. У цей день християни згадують, як сім'я після народження немовляти бігла до Єгипту через те, що цар Ірод хоче погубити його. 

Також в цей день віруючі шанують пам'ять святого Йосипа, з яким була заручена Діва Марія, царя Давида, з роду якого стався Ісус Христос, а також святого апостола Якова - брата Спасителя.

Слов'яни на честь пам'яті святих відзначають народне свято 8 січня, який отримав назву "Бабині каші".

Відео дня

Православне свято 8 січня - день пам'яті священномученика Євфимія

Євфимій жив у період царювання візантійського імператора Костянтина Багрянородного, був єпископом Сардійським і відважно боровся з єрессю і противниками християнства. Кілька разів був засланий на далекий острів правителями, які виступали за іконоборство.

Останнє його посилання була на острів Крит, де його тяжко і довго мучили. Через кілька днів катувань священномученик Євфимій помер.

Прикмети 8 січня

Народні прикмети 8 січня / REUTERS
  • сніг до рук липне - до настання тепла;
  • дме північний вітер - до швидких морозів;
  • чути, як співають птахи - вночі будуть заморозки;
  • ворони збираються в зграї - чекати хуртовини.

Що сьогодні не можна робити

Православна церква 8 січня настійно рекомендує відмовитися від важкої і брудної роботи по дому. Не можна сваритися з рідними - ризикуєте "застрягти" в конфлікті надовго. Також, згідно з народними повір'ями, не можна купувати мотузки - накличете біду. Варити і пити кисіль теж не треба - прикмета до небіжчика вдома.

Що можна робити 8 січня

У народі ця дата отримала назву "Повитухи". За старих часів так називали жінок, які в селах приймали пологи у дівчат. Вважалося, що повитуха не повинна бути сварливою і з темним кольором очей, іноді на таку роль вибирали когось із родичок.

8 січня потрібно ходити в гості до тих, хто брав у вас пологи, приносячи з собою частування. Також необхідно викинути весь мотлох з дому, щоб залучити щастя. Для того, щоб ваша дитина росла щасливою і здоровою, 8 січня підніміть малюка над своєю головою і попросіть у святих захисту для неї.

Вас також можуть зацікавити новини: