Яке церковне свято 1 листопада / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, УНІАН

1 листопада за новим церковним календарем згадують братів Косму і Даміана Асійських, яких називають безсрібниками. Кого шанують цього дня за старим стилем, про що потрібно попросити у святих, народні прикмети і заборони дня - розповідаємо в матеріалі.

1 листопада 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

1 листопада (14 листопада за старим стилем) - день пам'яті святих Косьми і Даміана Асійських, які знали медицину, володіли даром чудотворення і могли вилікувати від найважчої хвороби.

Відомо, що Косма і Даміан жили в II-III столітті, в Малій Азії. Вони рано залишилися без батька і їх ростила мати, яка виховала хлопчиків у християнських традиціях. Брати мали схильність до лікування, тому їх відправили навчатися медицини. Також Косма і Даміан володіли даром чудотворення: за допомогою молитви вони могли зцілити навіть від тяжкої хвороби. При цьому грошей за це не брали, бо дотримувалися заповіді Христа - "Даром отримали, даром давайте", тому люди прозвали їх безсрібниками.

Відео дня

За переказами, брати якось вилікували жінку, від якої відмовилися лікарі. На знак подяки вона принесла Даміану три яйця - і вмовила їх узяти в ім'я Святої Трійці. Косма дізнався про це і розгнівався, що брат узяв плату. Причому настільки сильно засмутився, що заповів поховати його окремо.

Косма помер перший, а коли помер Даміан, то люди стали думати, як же ховати - разом чи порізно. У той момент, за переказами, сталося диво: верблюд раптом заговорив і сказав, що ховати слід разом, оскільки Даміан прийняв дар із шанування Святої Трійці.

Свято 1 листопада за старим стилем - день пам'яті пророка Іоїля, а також святого мученика Уара і семи вчителів.  Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 19 жовтня.

Прикмети на 1 листопада

Про що говорять прикмети на 1 листопада / фото Pixabay

За прикметами дня орієнтувалися, якою будуть зима і весна:

  • сльота і багнюка - справжня зима почнеться через 4 тижні;
  • птахи летять високо - снігу буде багато, а якщо низько - опадів не буде;
  • холод і сніг цього дня - весна буде пізня і холодна.

У народному календарі 1 листопада - свято Кузьминки Осінні. Його відзначають двічі на рік - влітку, 1 липня, і восени, 1 листопада. Це свято ще називають "Бабин день", коли вшановують берегинь домашнього вогнища.

Що не можна робити 1 листопада

Цього дня, як і в інші церковні свята, є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • сваритися, лаятися і лихословити;
  • відмовляти в милостині та допомозі;
  • вдаватися до зневіри і смутку.

За народною прикметою, цього дня слід особливо обережними бути в питаннях із грошима і не допускати безглуздих витрат, подібне марнотратство може призвести до злиднів.

Що можна робити 1 листопада

Святих безсрібників Косму і Даміана вважають покровителями лікарів. За переказами, брати зцілювали не тільки людей, а й тварин, тому їх також вважають покровителями домашньої живності та птиці. Святим моляться про зцілення від різних хвороб, просять про щасливе подружнє життя, незаміжні дівчата - про надійних чоловіків, а також про допомогу в навчанні.

У народі на Кузьминки завершували молотьбу, а господині готували кашу із зерна нового врожаю і пироги - з борошна нового врожаю.

1 листопада - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають: Кузьма, Єлизавета, Яків, Давид, Іван, Адріан, Петро, Олександр, Денис, Федір.

Раніше ми публікували православний календар на листопад 2023 з датами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: