Церковне свято 1 серпня / depositphotos.com

1 серпня в церкві вшановують преподобну Макрину. У народному календарі - Макринин день. Ким була свята, які традиції цього дня і які заборони не можна порушувати на церковне свято - розповідаємо в матеріалі.

1 серпня 2023 - яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

Макрина народилася 324 року в Каппадокії в знатній родині. Вона була старшою сестрою святих - архієпископа і богослова Василя Великого та богослова і єпископа Нісси Григорія Ніського.

Виховувала дівчинку мати - їй напередодні народження наснився янгол і велів назвати доньку Теклою, на честь первомучениці Фекли. Так і зробили, але вдома все одно звали Феклу Макриною - на честь бабусі.

Відео дня

Макрина з юних років була вихована й освічена, вивчала Святе Письмо, відвідувала церковні служби, читала молитви. Її наречений помер до весілля, тому Макрина вирішила присвятити себе Богу. Вона займалася вихованням дев'ятьох молодших братів і сестер. Коли діти виросли, батько помер, то Макрина разом із матір'ю пішли в дівочий монастир, де прийняли чернечий постриг.

Незабаром свята діва Макрина стала керувати обителлю. За заслуги Бог наділив її даром чудотворення. Наприклад, за її молитвами в обителі в голодні роки з'являлася пшениця, також вона вміла виганяти бісів і пророкувала. Свята Макрина померла 380 року.

Святу згадують 1 серпня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) вшановувати її будуть 19 липня.

Народні прикмети на 1 серпня

Народні прикмети на 1 серпня / Rajesh Balouria / Pixabay

За прикметами дня судили, якими будуть осінь і врожай:

  • якщо цього дня сухо - ще 6 тижнів не буде дощу;
  • тепло і сухо - до гарного врожаю;
  • дощ і похолодання - ще 6 тижнів буде така погода, а врожай буде такий собі.

У народі 1 серпня - свято Мокрини або Макринин день. З цього часу наставала пора дощів і гроз. Вважалося, що той, хто цього дня потрапить під дощ - буде здоровий цілий рік.

1 серпня - що сьогодні не можна робити

У цей день є кілька заборон:

  • не можна сваритися і з'ясовувати стосунки, лихословити і ображати будь-кого - як і в інше церковне свято, це вважається гріхом;
  • не можна відмовляти в допомозі - все добро обов'язково повернеться;
  • категорично заборонено вживати алкоголь - його наливає нечистий і можна "заробити" згубну звичку.

Також за народними повір'ями цього дня краще не квасити капусту і не солити огірки - такими соліннями є ризик отруїтися, і не слід іти на риболовлю - кльову не буде.

Що можна робити 1 серпня

У святої Макрини можна попросити здоров'я собі та близьким, помолитися про благополуччя в домі, щастя в сімейному житті та якнайшвидше настання миру.

Цього дня слід зайнятися прибиранням у домі. За старих часів йшли до лісу по гриби, займалися збиранням вівса. За прикметами, якщо цього дня приб'ється кіт, особливо рудий, його потрібно нагодувати і залишити або знайти йому сім'ю, проганяти не можна - проженеш благополуччя і достаток. 

Сон у ніч із 31 липня на 1 серпня потрібно запам'ятати - він обіцяє благополуччя.

Раніше ми публікували повний православний календар на серпень 2023 - що і коли відзначаємо за нинішнім і новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: