Церковне свято 11 серпня / колаж УНІАН

11 серпня в церкві згадують одного з найшанованіших святих - відзначають Різдво Миколая Чудотворця, архієпископа Мир Лікійських. У народному календарі день називається Калинник. Про те, що можна і не можна робити на церковне свято - у матеріалі.

11 серпня 2023 - яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

Святий Миколай жив у III-IV століттях у Малій Азії. Народився він у забезпеченій сім'ї і вже під час його народження сталося диво - він зцілив свою матір від важкої хвороби. Ще у віці немовляти Миколай став постити: по середах і п'ятницях пив материнське молоко раз на день, увечері. Коли виріс, то багато часу проводив у храмі й вивчав Божественне Писання та молився. Так він став читцем у храмі, а після священиком. Усе своє майно Миколай роздав бідним, а сам вів аскетичний спосіб життя. 

Йому довелося пережити гоніння на християн за часів імператорів Діоклетіана і Максиміана - але Миколай продовжував проповідувати і боротися з єрессю, і незабаром став єпископом міста Міри.

Відео дня

Відомий один із випадків, як Миколай допоміг людям. Святитель дізнався про чоловіка, у якого не було грошей на посаг для трьох доньок, тож він наважився заробляти на їхній красі. Миколай вирішив таємно допомогти і закинув уночі в будинок мішок із золотом - старша дівчина вийшла заміж. Тоді Миколай повторив "фокус" - вийшла друга дівчина. Третього разу глава сім'ї підстеріг Миколу і впав йому в ноги з подяками. Святий узяв із нього слово, що той його не видасть. Кажуть, що один із мішків, які закидав Миколай, потрапив у панчоху, яка сушилася. Відтоді повелося класти різдвяні подарунки в панчохи і шкарпетки, а святий став прообразом Санти.

Крім цього, святий Миколай вважається покровителем моряків - відомі випадки, коли він повернув до життя померлого мореплавця, а іншого, що тоне, врятував. 

Помер Миколай у місті Міри близько 345 року в місті Міри. Його мощі наприкінці VIII століття намагалися викрасти араби, але їм це не вдалося. Але вдалося італійським купцям 1087 року - вони обманом вивезли їх до італійського міста Брі, там мощі перебувають досі. У саркофазі в Мирах залишилися фрагменти мощей, які перенесли до Венеції - на острів Лідо в церкву святого Миколи-покровителя моряків.

***

11 серпня згадують також святого мученика Каллиника Кілікійського, який жив у III-IV століттях. За переказами, він був проповідником християнської віри, за що і постраждав - язичники спалили його живцем.

Пам'ять святих вшановують 11 серпня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) згадувати їх будуть 29 липня.

Народні прикмети на 11 серпня

Народні прикмети на 11 серпня / pixabay.com

За прикметами дня судять, якою буде погода і видасться зима:

  • зранку тепло - день буде гарний і сонячний;
  • туманний день видався - буде багатий урожай зернових;
  • дощі зарядили, але на вулиці тепло - буде багато грибів;
  • у лісі багато грибів і ягід - зима буде довга і холодна.

У народі 11 серпня - свято Калинник, яке пов'язували не тільки зі святим мучеником, а й калиною. Цього дня за старих часів збирали калину і готували з нею пироги, якими потім годували всіх домочадців - щоб у домі завжди було щастя.

11 серпня - що сьогодні не можна робити

У цей день є кілька головних заборон:

  • забороняється лаятися, лихословити, бажати зла; 
  • не можна працювати - ні по домашньому господарству, ні на городі - день потрібно присвятити молитві і подяці;
  • забороняється також займатися рукоділлям - шити, взяти, вишивати, кроїти;
  • не слід вживати алкоголь.

Також цього дня в жодному разі не можна відмовляти в допомозі - святий Миколай завжди допомагав нужденним.

Що можна робити 11 серпня

Цього дня добре піти в храм і помолитися. На Різдво Миколу Чудотворця просять про здоров'я, добробут, звершення дива - святий чує всі молитви, головне, щоб вони були щирими. Також чудотворець захищає від неприємностей у дорозі та вважається покровителем засуджених, допомагаючи їм стати на шлях істинний. Святого Миколая шанують також як захисника звірів і домашньої худоби.

У день народження святого потрібно помиритися з тими, з ким посварилися, а ще зробити якусь добру справу - неважливо, якою буде ваша допомога, матеріальною чи просто порада, головне проявити участь і не відвернутися від тих, хто потребує вас. 

Раніше ми розповідали, коли Спаси 2023 і їх традиції, які слід знати.

Вас також можуть зацікавити новини: