Яке церковне свято 13 листопада / колаж УНІАН, фото pixabay.com

13 листопада за новим церковним календарем згадують святителя Іоана Златоуста, архієпископа Константинопольського. Кого вшановують за старим стилем, традиції, заборони та народні прикмети цього дня - у матеріалі.

13 листопада 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

13 листопада (26 листопада за старим стилем) - день пам'яті святителя Іоана Златоуста, автора багатьох богословських і аскетичних праць, проповідника і людини, яка відзначилася благими справами.

Святитель Іоан Златоуст жив у IV столітті в Антіохії. Він народився в багатій родині, здобув гарну освіту і якийсь час працював адвокатом. У цей час він і заробив собі славу неперевершеного оратора. У 25 років Іоан прийняв християнство і охрестився, а потім вирушив у пустелю - пізнавати Боже вчення. Чотири роки провів він у пустелі, два з них - у мовчанні. Повернувшись до рідного міста, прийняв сан священика, став проповідувати, а через 5 років його призначили пресвітером. 

Відео дня

За свій талант проповідника святитель і отримав прізвисько Златоуст. Але запам'ятався Іоан Златоуст не тільки своїми проповідями. Святитель займався благодійністю: допомагав будувати лікарні, створював благодійні установи. Архієпископом Константинополя його призначив імператор Аркадій, який відвідував проповіді Іоана. Хоча незабаром священнослужитель потрапив у немилість до правителя, звинувативши його в жадібності та неповазі до своїх підлеглих. Імператор відправив Златоуста на заслання, де той і помер 407 року. Поховали його в поселенні Комани (недалеко від Сухума) 407 року, але 438 року на прохання парафіян мощі єпископа перенесли до Константинополя (нині Стамбул). Зараз вони там і перебувають, у соборі Святого Георгія Побідоносця, поруч із мощами Григорія Богослова і Василя Великого. 

Свято 13 листопада за старим стилем - день пам'яті Никодима і Спиридона Печерських. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 31 жовтня

Прикмети на 13 листопада

Про що говорять прикмети на 13 листопада / фото pixabay.com

За прикметами дня орієнтувалися, якими будуть погода найближчим часом і зима:

  • дрібний дощ - негода затягнеться надовго;
  • сильний вітер - до похолодання;
  • зірки яскраві - зима буде без сльоти і сильних морозів;
  • горобці цвірінькають - до тепла;
  • снігурі почали співати - скоро будуть морози;
  • багато листя на деревах - зима буде затяжною.

У народному календарі 13 листопада - свято Іван Златоуст. Вважається, що з цього дня вся природа завмирає і занурюється в сон.

Що не можна робити 13 листопада

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • лаятися і лихословити - за цими словами Бог не чує молитви;
  • брехати, пліткувати, розпускати чутки;
  • відмовляти в допомозі або милостині.

Також вважається, що цього дня категорично заборонено приймати будь-які подарунки як винагороду за свою працю - святитель Іоан був безкорисливою людиною, і всі справи його були благодійними.

Що можна робити 13 листопада 

Іоану Златоусту моляться про допомогу в навчанні, просять зцілити від важких хвороб, впоратися з бідністю, а також покарати корисливих людей і ошуканців.

За старих часів цього дня зранку йшли до храму, а після служби ліпили вдома вареники і пельмені про запас. Часто в такому приготуванні брала участь уся сім'я. Вірили, що що більше зліпиш і з'їси вареників і пельменів на Златоуста, то вдалішим видасться рік, хвороби обійдуть стороною, а гроші не покинуть дім.

Також на Златоуста намагалися вирішити справи, пов'язані з поїздками - вважалося, що дорога буде успішною.

13 листопада - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Іван, Герман. 

Вас також можуть зацікавити новини: