Церковне свято 16 вересня / depositphotos.com

16 вересня за новим церковним календарем згадують мученицю Євфимію Всехвальну. Ким була свята і про що можна помолитися їй, а також які традиції та заборони на церковне свято - розповідаємо в матеріалі.

16 вересня 2023 року - яке свято сьогодні та за старим стилем

Євфимія жила у ІІ-ІІІ століттях у Віфінії, в родині сенатора. То були часи правління імператора Діоклетіана, коли повсюдно йшли гоніння на християн. Правитель міста вирішив влаштувати язичницьке свято на честь бога Марса, але християни відмовилися брати в ньому участь і влаштували таємне богослужіння. За це їх усіх заарештували - була серед заарештованих і юна Євфимія.

Християн почали мучити, а потім відправили на суд. Але Євфимію не чіпали - правитель сподівався, що вона погодиться на його залицяння. Після того, як дівчина відкинула язичника, її також піддали різним катуванням. Дивним чином вона залишалася неушкодженою: її рятував Ангел. Тоді мученицю залишили на поталу звірам, і лише одна з ведмедиць завдала їй рану, з якої потекла кров. У той момент, почувши голос із неба, Євфимія відійшла до Господа.

Відео дня

Над могилою святої спорудили храм, а її мощі шанувалися як кровоточиві. 451 року в Халкідоні, у храмі Євфимії Всехвальної відбувалися засідання IV Вселенського Собору. Священики не могли сформулювати догмат православної церкви про природу Боголюдини Ісуса Христа, і було запропоновано надати вибір Духу Святому через Євфимію Всехвальну. Гробницю відкрили, на груди мучениці поклали два сувої, закрили і поставили варту. Через три дні відкрили: сувій із православним сповіданням був у святої в правій руці, а єретичний - лежав біля ніг.

У VII столітті мощі святої перенесли до Константинополя, потім їх викинули в море за велінням імператора-іконоборця Льва Ісавра, але їх виловили і зберегли. Зараз святі мощі перебувають у Стамбулі, в соборі святого Георгія.

Святу вшановують 16 вересня за новим церковним календарем (з 1 вересня 2023 року). За старим стилем його згадують 29 вересня.

Свято 16 вересня за старим стилем - день пам'яті священномученика Антіма, єпископа Никодимії і преподобного Феоктиста.

Народні прикмети на 16 вересня

Народні прикмети на 16 вересня / фото NoName_13, Pixabay

За прикметами дня можна визначити, якими будуть осінь і зима:

  • день видався теплий і сухий - буде пізня зима і без морозів;
  • листя вже пожовкло, але не опало - до довгої осені;
  • грім цього дня - зима буде без снігу.

У народному календарі 16 вересня - свято Єфимія Пташина кістка. Прозвали його так тому, що за старих часів було заведено ловити качку або курку і гадати по їхніх кісточках: що більше жиру на них - то суворіша зима.

16 вересня - що сьогодні не можна робити

Є кілька заборон цього дня:

  • заборонено сваритися і злитися, бажати зла, пліткувати;
  • не можна заздрити;
  • заборонено лінуватися;
  • не слід починати нову справу.

Також цього дня не радять переїжджати на нове місце і вирушати в далеку дорогу.

Що можна робити 16 вересня

У святої Євфимії просять зцілення від зубного болю, сліпоти і захворювань очей, а також просять допомоги під час посухи.

Цього дня заведено ходити по гриби і заготовляти капусту на зиму - солити і квасити. За старих часів обов'язково готували щось із птиці. Головним звичаєм цього дня вважається похід у лазню чи сауну, або ж можна просто прийняти ванну - той, хто добряче викупається, не знатиме хвороб увесь рік.

Раніше ми публікували православний календар на вересень 2023 з датами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: