Що не можна робити 18 жовтня / колаж УНІАН, фото pixabay.com

18 жовтня за новим церковним календарем згадують апостола від сімдесяти Луку. У народному календарі - Луків день. Кого вшановують цього дня за старим стилем, що можна і не можна робити, а також прикмети дня - розповідаємо в матеріалі.

18 жовтня 2023 - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

18 жовтня (31 жовтня за юліанським календарем) - день пам'яті апостола Луки, сподвижника апостола Павла і автора одного з Євангелій і Діянь святих апостолів.

Апостол Лука був родом з Антіохії Сирійської і жив у I столітті. Про його життя відомо досить мало. За переказами, він із самої юності вивчав науки - грецьку філософію, єврейський закон, медицину, живопис. Коли до нього дійшла новина про Христа, він вирушив до Палестини і там був обраний Ісусом як один із 70-ти апостолів. Луку відправили на першу християнську проповідь під час земного життя Христа, він також був присутній при розп'ятті. Крім цього, Лука також супроводжував апостола Павла - є версія, що він, будучи знавцем права, допомагав Павлу в його справах. Друга версія свідчить, що Лука був лікарем і, можливо, на судні - тому святий вважається покровителем лікарів.

Відео дня

Саме Лука, каже переказ, першим став створювати ікони - він закарбував образ Богоматері, тому апостол вважають також покровителем художників.

Після того, як апостола Павла стратили, святий Лука продовжив проповідувати - він відвідав Лівію, Єгипет і Фіваїду. У Греції на нього чекала мученицька смерть. Помер апостол у віці 84 роки. Мощам святого можна вклонитися в базиліці Святої Юстини, що в місті Падуї (Італія).

Свято 18 жовтня за старим стилем - день пам'яті великомучениці Харитини Амісійської. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 5 жовтня.

Прикмети на 18 жовтня

Про що говорять прикмети на 18 жовтня / pixabay.com

Прикмети цього дня говорять про те, якою буде зима:

  • стоїть тиха безвітряна погода - до похолодання;
  • птахи полетіли в теплі краї - до холодної зими;
  • снігу ще немає - зима буде пізньою;
  • береза не скинула листя - чекай на сувору зиму. 

У народному календарі 18 жовтня - свято Луків день. Вважається, що цього дня кожен повинен з'їсти хоч трохи цибулі. 

Що не можна робити 18 жовтня

Що сьогодні не можна робити:

  • переїдати - слід бути більш поміркованим у їжі та за можливості посидіти на дієті;
  • пиляти дерева;
  • давати в борг гроші - їх можуть не повернути, але якщо відмовити не можете, то краще позичити в інший день;
  • позичати сіль - разом із нею можна віддати фінансове і сімейне благополуччя; 
  • свататися - до швидкого розставання.

Також цього дня заборонено вживати алкоголь - є ризик завести згубну звичку.

Що можна робити 18 жовтня

Святому Луці моляться про зцілення від хвороб, просять налагодити сімейні стосунки і допомогти у вихованні дітей. Городники просять у святого допомоги в роботі, творчі люди, особливо художники - знайти свою стезю.

У день пам'яті святого особливу увагу приділяли цибулі - вважається, що кожен повинен з'їсти хоч трохи свіжого овоча, щоб зміцнити здоров'я. Ба більше - цибуля, з'їдена в Луків день, може позбавити навіть хронічних захворювань. "Цибуля від семи недуг", - говорили за старих часів. Добре приготувати страви з цибулею, наприклад, пироги. Також зв'язки цибулі вішали в будинку - вірили, що вона захищає дім від нечисті та непроханих гостей.

18 жовтня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Йосип, Давид, Микола, Гавриїл, Іван, Сергій, Юліан, Єлизавета, Леонтій, Андрій.

Раніше ми публікували православний календар на жовтень 2023 з датами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: