Яке церковне свято сьогодні, 19 березня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

19 березня за новим церковним календарем православні віряни згадують святих мучеників Хрисанфа і Дарію. У народному календарі - Дарина Брудна. Про заборони та прикмети дня, що відзначають у церкві 19 березня за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

19 березня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

19 березня за новим стилем (1 квітня - за старим) - день пам'яті святих мучеників Хрисанфа і Дарії, які жили в III столітті.

Хрисанф і Дарія жили в Римі. Хрисанф походив із багатої і знатної сім'ї язичників. Батьки дали йому гарну освіту, сам він дуже любив читати. Коли Хрисанф прочитав Новий Заповіт, то пішов на пошуки священика і охрестився. Його батько намагався відвернути Хрисанфа від християнства і навіть одружив його з дуже красивою дівчиною - Дарією. Але коли Хрисанф розповів дружині про вчення Христа, то подружжя, будучи одруженим, вирішило вести чернече життя - жили в різних будинках і створили громади - чоловічу й жіночу.

Відео дня

Коли почалися гоніння на християн, Хрисанфа з Дарією схопили. Їх стали катувати, змушуючи відмовитися від віри, але мучителям не вдалося зломити дух. Свідки мученицького подвигу подружжя і чудес, що відбувалися в цей час, самі увірували в Христа і теж загинули.

Свято 19 березня за старим стилем - пам'ять 42-х мучеників із міста Амморея, Костянтина та його матері Олени.

Про що говорять прикмети на 19 березня

19 березня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

За прикметами дня орієнтувалися, яка буде погода і наступний сезон:

  • день теплий видався - буде сухе і вітряне літо;
  • іде дощ - влітку посухи не буде;
  • верба зацвіла - треба бджіл виставляти;
  • якщо зірок не видно - бути теплій погоді.

У народному календарі 19 березня - свято Дарина Брудна. Нарекли його так через сніг, який зазвичай танув у цей час, залишаючи після себе бруд і калюжі.

Що можна робити 19 березня

Святим Дарині та Хрисанфу моляться, щоб зберегти любов і вірність у сім'ї, а також просять допомоги у вихованні дітей і здоров'я для родичів.

Цього дня можна займатися повсякденними справами, також слід жартувати і веселитися.

Що не можна робити 19 березня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - сваритися, пліткувати, хвалитися, заздрити, засуджувати, відмовляти в допомозі, сумувати. Триває Великий піст 2024, тим, хто постує, цього дня належить сухоїдіння.

За народними прикметами не можна сумувати, плакати і сваритися подружжю - інакше весь рік пройде в печалі та сварках. Також не варто ходити в рваному одязі та байдикувати - не буде ні грошей, ні щастя.

19 березня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Софія, Інокентій, Дмитро, Іван, Дарина.

Раніше ми публікували православний календар на березень 2024 року зі святами за новим і за старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: