Церковне свято 21 липня / depositphotos.com

21 липня в православній церкві згадують великомученика Прокопія. У народному календарі - Прокопів день або Зажинки. Традиції дня, що можна і не можна робити на церковне свято - розповідаємо в матеріалі.

21 липня 2023 - яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

Прокопій Кесарійський народився в Єрусалимі, в знатній родині й до хрещення носив ім'я Неаній. Виховувала його мати в язичницьких традиціях, дала йому гарну освіту, і Неаній влаштувався на імператорську службу до Діоклетіана та зробив військову кар'єру. За заслуги його поставили проконсулом в Олександрії та відправили переслідувати християн. 

В дорозі Неанію з'явився Христос - чоловік довго розмовляв з Ісусом, а потім навернувся в християнство. Його мати, дізнавшись про це, донесла імператору. Неанія намагалися повернути в язичництво, але безуспішно. Тоді його доставили в Кесарію Палестинську і після катувань кинули в темницю. Всі рани Неанія зцілив Христос, який знову з'явився йому і хрестив під ім'ям Прокопій. Воїна ще не раз катували, але він невпинно молився, бачачи це багато язичників, в тому числі і його мати, навернулися в християнство. Тоді Прокопія веліли стратити.

Відео дня

***

Також 21 липня православні відзначають явлення чудотворної ікони Казанської Божої Матері - одного з найбільш шанованих образів Богоматері.

Святого Прокопія і явлення ікони Казанської Божої Матері згадують 21 липня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) вшановувати їх будуть 8 липня.

Народні прикмети на 21 липня

Народні прикмети на 21 липня / pixabay.com

Прикмети цього дня говорять про те, яким буде залишок літа:

  • сонце до полудня - перша половина серпня теж буде сонячною;
  • дощ після обіду - до затяжної негоди;
  • якщо в цей день немає дощу - то на Іллінському тижні (день Іллі 2 серпня) обов'язково піде дощ;
  • бджоли злі - стоятиме спека.

У народному календарі 21 липня - свято Зажинки, або Прокопів день, з цього часу починали жати жито. 

21 липня - що сьогодні не можна робити

У цей день є кілька заборон:

  • не можна лаятися, сперечатися, з'ясовувати стосунки, сумувати;
  • не варто вирушати в дорогу - щоб уникнути серйозних неприємностей;
  • не можна починати нові справи - вони зазнають краху.

Також в цей день не радять купатися у відкритих водоймах - є ризик нещасного випадку. Заборони на роботу в цей день немає, але явлення чудотворної ікони Казанської Божої Матері в народі вважається жіночим днем - жінок слід відгородити від важкої фізичної праці, забороняється прати і працювати на городі.

Що можна робити 21 липня

Прокопію Кесарійському моляться про позбавлення від хвороб, просять захистити від бід і зміцнити силу духу. Наші предки в цей день йшли до церкви, щоб освятити перший сніп. Потім його ставили в домі на покуті - як захист від бід, хвороб і щоб у домі були добро та хліб. Тому 21 липня можна принести і поставити вдома кілька колосків жита або пшениці з нового врожаю.  

З цього дня починає доспівати чорниця - одна з найбільш цілющих ягід. За старих часів з її допомогою лікували зір, зуби, болі в шлунку і суглобах. Ягоду можна заморозити на зиму або приготувати з неї варення.

Раніше ми публікували православний календар на липень 2023 зі святами за нинішнім і новим календарем.

Вас також можуть зацікавити новини: