Яке церковне свято 22 листопада / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

22 листопада за новим церковним календарем згадують святого Прокопія і благовірного князя Ярополка Ізяславича. У народному календарі - Прокопів день. Про традиції, заборони, народні прикмети дня і кого вшановують у цей день за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

22 листопада 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

22 листопада (5 грудня за старим стилем) - день пам'яті святителя Прокопія, який володів даром чудотворення і привів у християнську віру чимало людей.

Прокопій народився в Єрусалимі, в III столітті, служив читцем у церкві Кесарії Палестинської і вів благодійний спосіб життя. Крім християнських проповідей, він також займався перекладом Святого Письма сирійською мовою. Відомий Прокопій був своїм даром чудотворення: він зціляв одержимих бісами, а також лікував парафіян від різних недуг.

Відео дня

Про нього дізнався правитель Кесарії і наказав схопити - за указом римського імператора Діоклетіана влаштовували повсюдні гоніння на християн. Від Прокопія зажадали, щоб він приніс жертву ідолам, чого проповідник не зробив. За це його стратили.

***

22 листопада за новим стилем - день пам'яті благовірного князя Ярополка Ізяславича.

Ярополк Ізяславич, у хрещенні Петро, був онуком князя Ярослава Мудрого і правнуком рівноапостольного князя Володимира. Його батька, великого князя Київського Ізяслава, брати вигнали з Києва, і Ярополк розділив його долю. Після смерті великого князя Святослава 1078 року, Ізяславу повернули великокнязівський престол, а Ярополк отримав Вишгород.

Після смерті батька він отримав в уділ місто Володимир-Волинський - звідти його намагалися вигнати Ростиславичі. Дорогою з Володимира до Звенигорода Ярополка вбив його ж дружинник Нерядець, якого, ймовірно, підкупили Ростиславичі. Тіло Ярополка перенесли до Києва і поховали в церкві святого Петра, яку князь почав будувати в Дмитрівському монастирі (попередник Михайлівського монастиря).

Свято 22 листопада за старим стилем - день пам'яті преподобної Матрони Константинопольської, а також ікони Божої Матері "Скоропослушниця". Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 9 листопада.

Про що говорять прикмети на 22 листопада

Прикмети на 22 листопада / фото УНІАН

За прикметами дня судять, якою буде погода:

  • іній на деревах - буде мороз;
  • стелиться туман - до тепла;
  • по небу пливуть хмари - травень буде холодним.

В народному календарі 22 листопада - свято Прокопів день. За старих часів говорили, що з цього дня зима на ноги встає. Помічено, що в цей час погода холодна і вітряна.

Що не можна робити 22 листопада

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • лихословити, пліткувати;
  • відмовляти в допомозі та милостині людям, які просять;
  • вживати спиртні напої.

За народними прикметами цього дня не варто позичати сіль і цукор - можна віддати добробут, а також давати в борг борошно і воду - це до голоду. Не радять цього дня вирушати в далеку дорогу.

Що можна робити 22 листопада

22 листопада можна піти до церкви - цього дня відзначають Післясвято Введення в храм Пресвятої Богородиці. У Матері Божої просять благополуччя для дітей, особливо вважається важливим просити за дочок. До святого Прокопія звертаються з проханнями подбати про здоров'я близьких і своє власне.

Також цього дня заведено подарувати нужденним якісь старі речі - вірили, що це приверне в дім спокій і благополуччя.

Тим, хто дотримується посту, належить сухоїдіння. Раніше ми публікували детальний календар харчування на Різдвяний піст по днях.

22 листопада - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Іван, Петро, Максим, Володимир, Архип, Федір, Михайло, Павло, Олексій.

Вас також можуть зацікавити новини: