Що не можна робити 22 жовтня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

22 жовтня за новим церковним календарем згадують рівноапостольного Аверкія, єпископа Ієрапольського. Кого вшановують цього дня за старим стилем, що можна і не можна робити, а також прикмети дня - розповідаємо в матеріалі.

22 жовтня 2023 - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

22 жовтня (4 листопада за юліанським календарем) - день пам'яті рівноапостольного Аверкія, єпископа Ієрапольського, чудотворця.

У ІІ столітті єпископом міста Ієраполіс (зараз це місто Памуккале в Туреччині) був святий рівноапостольний Аверкій. Більшість жителів цього міста сповідували язичництво і не сприймали християнських проповідей. Одного разу єпископу з'явився ангел і велів розтрощити язичницьких ідолів - що той і зробив. Розгнівані жерці і натовп городян зібралися, щоб убити єпископа за святотатство. Серед натовпу були три юнаки, одержимі бісом: вони раптом почали рвати на собі одяг, гризти собі руки, кататися по землі з піною біля рота і кричати: "Аверкій, не муч нас завчасно!" Народ був у жаху, але єпископ підійшов і прочитав молитву - юнаки стали здорові. Вражені цим дивом, городяни забули про гнів і стали слухати проповідь єпископа. Наступного дня він хрестив кілька сотень людей. Звістка про чудотворця рознеслася Римською імперією, до єпископа йшли з різними недугами, багаті й бідні, багато хто хрестився. За молитвами святого біля міста з-під землі стали бити цілющі гарячі джерела. Дізнався про святого й імператор Марк Аврелій - послав по єпископа, щоб той зцілив доньку від нечистого духа. Аверкій допоміг дівчині, нагороди не взяв, але імператор розпорядився безплатно видавати з комор пшеницю для бідняків Ієраполіса. Договір тривав, поки його не скасував Юліан Відступник.

Відео дня

Святий Аверкій багато подорожував і проповідував, його часто порівнюють з апостолом Павлом, а Церква шанує як рівноапостольного. Помер святий у своєму рідному місті, біля його могили стало відбуватися безліч зцілень.

***

22 жовтня за новим стилем - день пам'яті Казанської ікони Божої Матері, яка вважається чудотворною.

Свято 22 жовтня за старим стилем - день пам'яті апостола Якова Алфеєва. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 9 жовтня

Прикмети на 22 жовтня

Що кажуть прикмети на 22 жовтня / pixabay.com

Прикмети цього дня говорять про погоду найближчим часом:

  • дощ пішов зранку - скоро похолодає;
  • цього дня випав сніг - буде гарний рік;
  • бурульки на дахах з'явилися - до морозної зими.

У народному календарі 22 жовтня - свято Осіння Казанська, Бабина заступниця. З цього дня чекали настання справжніх зимових холодів.

Що не можна робити 22 жовтня

Що сьогодні не можна робити:

  • сумувати і згадувати про погане;
  • вирушати в дорогу - буде невдалою;
  • займатися домашньою роботою, прати, прибирати, робити ремонт, шити, в'язати; 
  • відмовляти в милостині або допомозі нужденним - можна втратити фінансове благополуччя.

У жодному разі в це свято не можна скаржитися на близьких або подружжя чи сваритися - це може призвести до розладу в сім'ї та розставання. 

Що можна робити 22 жовтня

Цього дня можна піти до храму, поставити свічку або помолитися вдома. Рівноапостольному Аверкіюмоляться про зцілення від різних хвороб і напоумлення, у важких життєвих ситуаціях. Богоматір вважається жіночою заступницею - у Казанської ікони Божої Матеріпросять поради, миру та родинного добробуту, а незаміжні дівчата - гарного нареченого

День слід провести в родинному колі, запросити в гості близьких і родичів. Традиційно цього дня на стіл ставлять великий пиріг (його готують напередодні), а ось в алкоголі слід знати міру.

22 жовтня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Федір, Іван, Василь, Єлизавета, Анна, Герман, Григорій, Микола, Іраклій, Максим.

Раніше ми публікували православний календар на жовтень 2023 з датами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: