Церковне свято 23 серпня / колаж УНІАН

23 серпня в церкві вшановують пам'ять святого Лаврентія Римського та інших мучеників. Чим прославилися святі та що не можна робити на церковне свято, розповідаємо в матеріалі.

23 серпня 2023 - яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

Мученики архідиякон Лаврентій, папа Сикст, диякони Фелікісим і Агапіт, а також воїн Роман жили за часів імператора Валеріана в Римі. Тоді папа, який займав Римський престол, обирався на вірну смерть. Тож і папу Сикста разом із дияконами - Фелікісимом та Агапітом - ув'язнили. Напередодні папа попросив Лаврентія роздати все майно і передбачив йому також мученицьку смерть.

Лаврентія взяли під варту, почувши, що в того є велике майно. У в'язниці архідиякон зціляв хворих і багатьох навернув до християнської віри, зокрема й хлопчика-наглядача. Коли ж у Лаврентія зажадали показати, де зберігаються його скарби, він зібрав жебраків і сказав: "Ось ті посудини, в яких вкладені скарби. І всі, хто вкладає свої скарби в ці посудини, з надлишком отримують їх у Царстві Небесному". Лаврентія стали катувати і змушувати відмовитися від Христа, але безуспішно. Зрештою мученик помер, а пізніше стратили й тих, хто підтримував його. 

Відео дня

Святого вшановують 23 серпня за нинішнім календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) згадувати його будуть 10 серпня.

Народні прикмети на 23 серпня

Народні прикмети на 23 серпня / фото Gabi, Pixabay

За прикметами цього дня судили, якою будуть осінь і зима:

  • стоїть дуже спекотна погода - осінь буде дощовою;
  • сильний дощ цього дня - до затяжної осені;
  • день погожий і теплий - можна ходити на риболовлю до кінця літа, лов буде вдалим;
  • вода у водоймах спокійна - осінь і зима будуть теплими.

У народі 23 серпня - свято Лаврентій Зоречник, або Лаврентіїв день. Прозвали його Зоречником через дуже красиві світанки і заходи сонця - червоні і багряні. 

23 серпня - що сьогодні не можна робити

На церковне свято є кілька заборон:

  • забороняється підвищувати голос, сперечатися, лаятися;
  • не слід відмовляти в допомозі та милостині;
  • заборонено лінуватися - до великих фінансових проблем і розорення;
  • ділитися своїми планами - спіткають невдачі й нічого не збудеться.

Триває Успенський піст - тим, хто постить, заборонено будь-яку гарячу їжу з олією - цього дня передбачено сухоїдіння.

Що можна робити 23 серпня

Святий Лаврентій зцілює від хвороб очей, йому моляться з проханням повернути зір і захистити від пристріту. У народі було прийнято цього дня вмиватися ранковою росою, щоб змити всі хвороби. 

У свято можна займатися господарськими справами, робити прибирання в домі, перетрушувати і виносити на сонце ковдри, перини і подушки. Дівчата за старих часів цього дня шукали квітку ромашки і клали її в мішечок - вважалося, що якщо скрізь носити з собою, то протягом місяця зустрінеш свою долю.

Вас також можуть зацікавити новини: