Церковне свято 24 серпня / depositphotos.com

24 серпня в церкві вшановують православних преподобномучеників Феодора і Василя, мученика Євпла Катанського і преподобного князя Острозького Феодора. У народі день прозвали Федір-Василь. Розповідаємо, ким були святі, про традиції та заборони на церковне свято.

24 серпня 2023 - яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

Священномученик Євпл жив на Сицилії в II-III століттях. Він був архідияконом у місті Катані, постійно ходив із Євангелієм і проповідував християнство серед язичників.

При імператорах Діоклетіані та Максиміані Евпл потрапив під гоніння християн. Його схопили і відправили на суд, змушуючи відректися від віри. Святий відмовився - і його засудили до смерті від голоду та спраги. Але завдяки молитвам Евпла в його темниці забило джерело, і мученик вижив. Коли градоначальник дізнався про це, то велів його стратити.

Відео дня

***

Преподобномученики Феодор і Василь Печерські жили в ХI столітті, у Ближніх печерах Києво-Печерської лаври. Відомо, що Феодор у якийсь момент роздав усе своє майно бідним і пішов у монастир. Але там пошкодував про скоєне - і тоді його підтримав преподобний Василь, запропонувавши йому все, що мав сам.

Загинули преподобномученики Феодор і Василь за наказом князя Мстислава Святополковича - він намагався дізнатися в них, де заховані скарби, але, не отримавши відповіді, замучив ченців. Вмираючи, Василь кинув стрілу, яку в нього випустив князь, до його ніг і напророкував смерть від неї.  Пророцтво справдилося: під час міжусобної війни з Давидом Ігоровичем 15 липня 1099 року на стіні Володимирської фортеці князя Мстислава вразила стріла в груди крізь отвір дошки, і він помер. Він упізнав свою стрілу і сказав: "Вмираю за преподобномучеників Василя і Феодора".

***

Князь Острозький Феодор жив у XIV-XV століттях і був захисником православ'я на Волині. 

Походив він із роду святого рівноапостольного князя Володимира. У 1410 році брав участь у знаменитій Грюнвальдській битві - розгромі лицарів католицького ордена. Також, допомагаючи православним у Чехії, він підтримав антикатолицький рух гуситів проти імператора Сигізмунда. Пізніше Феодор здобув низку перемог над польським військом і змусив князя Ягелло захистити законом свободу православ'я на Волині. 

Союзником Феодора кілька разів був литовський князь Свидригайло. Але пізніше, злякавшись його сильного впливу, ув'язнив князя. Але народ підняв заколот і звільнив його. У 1440 році князь Феодор мав найкращі землі Волині та Східної Польщі, але вважав за краще залишити все це і пішов у Києво-Печерську лавру. Там він прийняв чернецтво з ім'ям Феодосій. Помер князь у глибокій старості, а в ХVI столітті його зарахували до лику святих.

Святих вшановують 24 серпня за нинішнім календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) згадувати їх будуть 11 серпня.

Народні прикмети на 24 серпня

Народні прикмети на 24 серпня / pixabay.com

За прикметами дня судили про погоду найближчим часом:

  • багато горіхів у лісі, але мало грибів - до морозної зими;
  • сонячна погода цього дня - вересень буде сухим;
  • туман вранці над річкою - ще 7 днів буде тепло.

У народі 24 серпня - свято Федір-Василь. День вважали містичним - нібито цього дня на болотах можна зустріти білого коня, який шукає свого вершника, а також з'являються блукаючі вогні - душі вбитих воїнів і потопельників.

24 серпня - що сьогодні не можна робити

У цей день є кілька суворих заборон:

  • не можна лаятися і лихословити, бажати зла;
  • не варто відмовляти в допомозі;
  • категорично забороняється вживати алкоголь - вважається, що можуть з'явитися покійні родичі й покарати за пияцтво; 
  • не можна багато їсти - можна "з'їсти" достаток.

У народі цього дня суворо заборонено ходити на болота, а також на кладовища - щоб ненароком не потрапити в портал між світами. Зустріч із білим конем - погана прикмета, що обіцяє нещастя і похорон у родині.

Що можна робити 24 серпня

Святі цього дня протегують домашній живності, тому потрібно доглядати за тваринами. Якщо є можливість, слід подбати і про бездомних тварин. 

Триває Успенський піст - у цей день заборонена скоромна їжа, але можна їсти гарячу їжу з олією.

Вас також можуть зацікавити новини: