Яке церковне свято 25 жовтня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

25 жовтня за новим церковним календарем згадують мучеників Маркіяна і Мартирія. Кого вшановують у цей день за старим стилем, про що молитися святим, народні прикмети і заборони дня - у матеріалі.

25 жовтня 2023 - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

25 жовтня (7 листопада за юліанським календарем) - день пам'яті мучеників Маркіяна і Мартирія, які постраждали за християнську віру в IV столітті.

Мартирій і Маркіян служили в головному соборі Константинополя. Маркіян був читцем, а Мартирій - іподияконом, також вони були помічниками - нотаріями, тобто секретарями, Патріарха Павла Сповідника. Єретики-аріани вбили Патріарха, а його кафедру передали Македонію, який також був єретиком. Тоді й почалися гоніння на християн.

Відео дня

Маркіян і Мартирій постраждали одними з перших. Спочатку їх намагалися лестощами, золотом і високими посадами переманити на бік єретиків. Але всі зусилля були марними. Тоді служителів Церкви Христової стали лякати розправою, якщо вони не відмовляться від своєї віри. Але Маркіян і Мартирій залишилися вірні вченню Ісуса Христа, і їх публічно стратили. 

Християни поховали мучеників. Пізніше, за велінням святого єпископа Іоанна Златоуста, мощі святих перенесли в спеціально побудовану церкву.

Свято 25 жовтня за старим стилем - день пам'яті мучеників Прова, Тараха і Андроніка Аназарвських. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 12 жовтня.

Прикмети на 25 жовтня - про що говорить погода

Які є прикмети на 25 жовтня / pixabay.com

За прикметами дня орієнтувалися, якими будуть погода, зима та врожай:

  • туман вранці - чекай потепління;
  • грім цього дня - зима буде сніжною і теплою;
  • на небі багато зірок - до врожаю гороху;
  • зірки яскраві - скоро буде мороз, а якщо тьмяні - до потепління.

У народному календарі 25 жовтня - свято Дідівські плачі, день, коли вшановують померлих родичів. Було помічено, що в цей час зазвичай іде дощ або сніг - у народі вважають, що це природа плаче за тими, кого вже немає в живих.

Що не можна робити 25 жовтня

Цього дня, як і в інше церковне свято, є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • лаятися, лихословити;
  • пліткувати, брехати й обманювати;
  • відмовляти в допомозі та милостині.

За народними прикметами, в цей день забороняється голосно сміятися, веселитися, влаштовувати гучні вечірки, а також погано згадувати про померлих. 

Що можна робити 25 жовтня

Святим Маркіану і Мартирію моляться про зміцнення віри і зцілення від тяжких недуг, просять підтримки і поради у важких ситуаціях. Святі є покровителями юристів і нотаріусів.

На Дідівські плачі наші предки традиційно йшли на цвинтар, щоб відвідати могилки померлих родичів і близьких і напередодні зими привести їх до ладу. Доброю справою вважалося прибрати на хоча б одній чужій занедбаній могилі. Можна запалити свічку вдома і помолитися. Якщо є можливість - подати милостиню або допомогти нужденним.

25 жовтня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Афанасій, Валеріан, Валерій, Матрона.

Раніше ми публікували православний календар на листопад 2023 з датами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: