Церковне свято 26 липня / depositphotos.com

26 липня в православній церкві відзначають велике свято - Собор Архангела Гавриїла, а також шанують святителя Іуліана. У народі день назвали Гаврило Літній. Про що помолитися на церковне свято, традиції, заборони і народні прикмети дня - в матеріалі.

26 липня 2023 - яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

Згідно з переказами, святитель Іуліан, єпископ Кеноманійський жив в I столітті й був тим самим прокаженим Симоном, у будинку якого обідав Христос. Ім'я Іуліан Симону дали при хрещенні, а апостол Петро відправив його в Галлію проповідувати християнство. 

Іуліан прибув до Кеноманії (північ Італії) і оселився в хатині за містом. Коли він почав свою проповідь серед язичників, його відразу приймали з недовірою, але його слова супроводжувалися чудесами. До святителя потекли натовпи людей за допомогою. Своєю молитвою Іуліан зцілював хворих і немовлят і воскрешав людей і дітей. Про святого дізнався місцевий князь і побажав бачити його. Біля княжого палацу біля воріт сидів сліпий - Іуліан пожалів його, помолився і до сліпого повернувся зір. Дізнавшись про це, князь відразу ж хрестився. Його приклад наслідували і подані. 

Відео дня

Помер святитель Іуліан в глибокій старості, але до кінця своїх днів прославляв Христа і допомагав людям. 

***

Собор Архангела Гавриїла відзначають на честь освячення його храму, зведеного в Константинополі в XVII столітті. Архангел Гавриїл - один з семи головних Архангелів, наближених до Христа. 

Читайте більш докладно, що за свято Собор Архангела Гавриїла та про традиції й заборони цього дня.

Святих згадують 26 липня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) шанувати їх будуть 13 липня.

Народні прикмети на 26 липня

Народні прикмети на 26 липня / pixabay.com

За прикметами дня судили, якими будуть осінь і урожай:

  • суха погода в цей день - буде суха і погожа осінь;
  • почалися сильні дощі - до неврожаю;
  • жито вже дозріло - буде багато грибів;
  • коропи "кружляють" у водоймах - до негоди.

У народному календарі 26 липня - свято Гаврила Літній, Гаврилів день, Гаврила. Незважаючи на те, що це святковий день, його наші предки проводили в роботі.

26 липня - що сьогодні не можна робити

 Цього дня є кілька суворих заборон:

  • не можна ні в якому разі обманювати в святковий день;
  • заборонено лаятися - негаразди будуть переслідувати протягом 4 місяців;
  • не можна лінуватися і байдикувати;
  • заборонено викидати хліб - рік буде голодним; 
  • ні в якому разі не можна скупитися.

Не слід в це свято брати і давати гроші в борг, а якщо є борги, то постарайтеся їх повернути, інакше будуть проблеми з фінансами протягом усього року. 

Що можна робити 26 липня

У цей день добре піти в храм і помолитися святим. Святителю Іуліану Кеноманійському моляться про здоров'я новонароджених та старших діток і їхнє зцілення від хвороб. У Архангела Гавриїла також просять зцілення, сили духу, а жінки моляться, щоб Бог послав дітей.

Наші предки в цей день пекли пироги і пригощали ними нужденних - щоб в домі було добро і достаток. На це свято прийнято працювати - Архангел Гавриїл допомагає у всіх справах.

Раніше ми публікували православний календар на липень 2023 зі святами за нинішнім і новим календарем.

Вас також можуть зацікавити новини: