Церковне свято 27 липня / pixabay.com

27 липня в православній церкві шанують святого апостола від семидесяти Акилу. У народі день отримав назву Акилів, або Дозори. Ким був цей святий, про що йому молитися, народні прикмети і заборони на церковне свято - розповідаємо в матеріалі.

27 липня 2023 - яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

Апостоли від семидесяти - це послідовники Ісуса, які проповідували його вчення в I столітті (крім 12 апостолів і апостола Павла).

Апостол Акила був іудеєм і жив у Римі, але за імператора Клавдія потрапив у немилість і його вигнали з міста. Тоді він разом із дружиною Прискиллою оселився в Коринфі. Там вони виготовляли намети для мандрівників, торговців, моряків і там же познайомилися з апостолом Павлом. Він на якийсь час зупинився в домі Акили, допомагав їм у роботі та розповів про православ'я. Акила і Прискилла хрестилися, потім переїхали в Ефес, а згодом у Рим. Скрізь, де зупинялися Акила з дружиною, вони проповідували православ'я, а їхній дім ставав місцем для зустрічі християн. Але язичники не змогли з цим змиритися - вони схопили подружжя, кинули до в'язниці, а після довгих тортур стратили їх. Мощі великомучеників спочивають у храмі мучениці Пріски, в Римі.

Відео дня

Святих згадують 27 липня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (від 1 вересня 2023 року) вшановуватимуть їх 14 липня.

27 липня - народні прикмети

27 липня - народні прикмети / pixabay.com

По погоді цього дня судили, якою буде осінь:

  • сонце в хмарах на світанку - вдень піде дощ;
  • дощ в цей день - ще тиждень буде лити;
  • чути глухий грім - буде невеликий дощ , а якщо грім сильний - то чекай затяжної зливи;
  • сухо і ясно 27 липня - осінь буде теплою, а якщо йдуть дощі - короткою і холодною.

У народному календарі 27 липня - свято Акіли, Акіла Солом'яний. У цей час у полі зазвичай жали жито, і жінки обвішували себе пучками соломи - вважалося, що вона допомагає від болю в спині. Також день називали Дозори - погода була мінливою і, щоб не втратити врожай через раптову бурю, що налетіла, та дощ, у полі виставляли дозорного. За першої ж небезпеки він кликав усіх на допомогу.

27 липня - що сьогодні не можна робити

Цього дня є кілька заборон:

  • забороняється викидати залишки їжі зі столу - це до бідності;
  • не можна піднімати знайдені гроші - залишишся з порожнім гаманцем;
  • не слід стояти проти вітру - видує удачу.

Також не можна залишати відчиненими навстіж двері - вірили, що в такий спосіб у дім може проникнути всяка нечисть.

Що можна робити 27 липня

У святих просять сили духу, щоб вижити і вистояти в усіх життєвих негараздах. Цього дня слід обов'язково зробити якусь добру справу - той, хто зробить до заходу сонця хоча б одну, незабаром отримає подарунок від долі. Природа цього дня має цілющу силу - можна вирушати за місто, або йти до лісу по гриби, як це робили наші предки.

Раніше ми публікували православний календар на липень 2023 зі святами за нинішнім і новим календарем.

Вас також можуть зацікавити новини: