Церковне свято 28 серпня / depositphotos.com

28 серпня в церкві відзначають одне з 12 найважливіших свят - Успіння Пресвятої Богородиці. У народі воно отримало назву Перша Пречиста. Про традиції та заборони цього дня - у матеріалі.

28 серпня 2023 - яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

Успіння Пресвятої Богородиці - тихе і світле свято, яке завершує річне коло двунадесятих свят.

Наприкінці земного життя Діва Марія жила в Єрусалимі. Вона часто бувала на Голгофі - місці розп'яття сина, і молилася. Одного разу їй з'явився архангел Гавриїл і розповів про її швидку смерть, але наставив не боятися, бо попереду на неї чекає вічне життя на Небесах. І вручив Марії гілку від райського дерева, яку потрібно було нести перед труною під час поховання.

Відео дня

Цей день називають "успіння" - тобто мирна кончина. Перед смертю Богородиці в Єрусалим доставили всіх апостолів, крім одного, Фоми. Вони віднесли тіло Богородиці в Гетсиманський сад, де Марія заповідала поховати себе - між гробами Її батьків і чоловіка Йосипа Обручника. Під час поховання з'явився Ісус Христос і забрав душу матері в Царство Небесне.

Коли через три дні в Єрусалим прибув апостол Фома, то він попросив відвалити камінь від гробниці Божої Матері, щоб попрощатися з нею. Але тіла Богородиці в печері не виявили - Господь воскресив і підніс її тіло в Рай.

Сенс свята - показати, що ніщо не закінчується зі смертю, це лише перехід із земного життя у вічне. Успіння Пресвятої Богородиці має і другу назву - богородична Пасха. Цього дня в храмах виносять плащаницю Богоматері, на другий або третій день відбувається чин поховання Богородиці. Із плащаницею віряни обходять навколо храму.

Успіння Пресвятої Богородиці відзначають 28 серпня за нинішнім календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) святкувати його будуть 15 серпня.

Народні прикмети на 28 серпня

Народні прикмети на 28 серпня / pixabay.com

За прикметами дня визначали, якими будуть осінь і зима:

  • якщо день сонячний і теплий - бабине літо буде прохолодним;
  • веселка цього дня - осінь буде теплою і сонячною;
  • багато павутини - взимку буде мало снігу;
  • дощ пішов - така погода буде до кінця вересня;
  • туман цього дня - до врожаю грибів.

У народному календарі 28 серпня - свято Успіння, Перша Пречиста. Це одне з улюблених у народі свят, коли вшановують матінку-землю. Час з Успіння до 11 вересня вважається молодим бабиним літом. 

28 серпня - що сьогодні не можна робити

На це свято є кілька суворих заборон:

  • забороняється працювати, особливо виконувати жіночу роботу - прибирати, прати, готувати, займатися рукоділлям;
  • заборонено лаятися, з'ясовувати стосунки;
  • заборонено брати в руки ріжучі предмети, палити багаття, веселитися;
  • не можна стригти волосся - можна "відрізати свою долю";
  • не можна ходити босоніж - вважається, що пролиті за Богородицею сльози роблять землю гіркою і від цього можна захворіти.

У це свято категорично заборонено лихословити - вважається, що за це Бог карає заїканням, німотою або втратою пам'яті.

Що можна робити 28 серпня

У це свято добре піти до церкви, поставити свічку. Якщо немає такої можливості - помолитися Богородиці вдома, попросити її про здоров'я і благополуччя для себе і рідних. Найголовніше - не тримати ні на кого зла. Вважається, що на Успіння жінкам прощаються всі гріхи за рік - потрібно лише щиро помолитися і покаятися.

За традицією в храмах на це свято освячують зерно нового врожаю, а також свіжий хліб, спечений із борошна свіжого помелу. У народі на Успіння існувала традиція дожинок: до свята в полі залишали незжатий сніп. Коровай, спечений із борошна з цього снопа, вважався цілющим, шматочок його слід було скуштувати кожному, а частину залишали в затишному місці - як оберіг, щоб відвів голод і хвороби.

Цього дня також існує традиція щедро обдаровувати жебраків. Можна робити заготовки на зиму. Закінчується Успенський піст і з цього дня починається пора весіль.

Вас також можуть зацікавити новини: