Що можна і не можна робити на церковне свято 30 листопада / колаж УНІАН, фото УНІАН, pixabay.com

30 листопада за новим церковним календарем згадують апостола Андрія Первозванного. У народному календарі - Андрія. Про традиції свята, заборони, народні прикмети та кого вшановують 30 листопада за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

30 листопада 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

30 листопада (13 грудня за старим стилем) - день пам'яті апостола Андрія Первозванного, одного з дванадцяти найближчих учнів Ісуса Христа.

Андрій - брат апостола Петра і один із дванадцяти улюблених учнів Всевишнього. У писаннях сказано, що Андрій і його брат з'явилися на світ у Віфсаїді, в сім'ї рибалки. Сини теж пішли було стопами батька, але якось Андрій почув, що Іоанн Предтеча розповідає християнам про прихід Месії. Юнак залишив дім і вирушив до річки Йордан, де незабаром став учнем Іоанна.

Відео дня

Первозванним Андрія назвали тому, що він став першим із найвірніших учнів Христа і був із ним поруч до самого розп'яття, бачив Воскресіння і Вознесіння Ісуса. Також, завдяки Андрію, у Христа з'явився ще один учень - Симеон, брат Андрія, якого згодом назвали Петром.

Після Воскресіння Христа апостоли отримали здатність проповідувати різними мовами світу, зцілювати людей та вирушили у різні країни. Андрій Первозванний подолав Босфор, дійшов до Києва та Новгорода. Але коли потрапив до Греції, то його розіп'яли на хресті. Мощі апостола зберігалися в Константинополі, а пізніше їх перенесли в Італію.

Свято 30 листопада за старим стилем - день пам'яті святителя і богослова Григорія Чудотворця. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 17 листопада.

Про що говорять прикмети на 30 листопада

Прикмети на 30 листопада / pixabay.com

За прикметами дня судили, якою будуть зима і врожай у майбутньому році:

  • гарна погода стоїть - зима буде малосніжною і без морозу;
  • мороз за вікнами - і зима буде холодною;
  • світиться віночок навколо місяця - до поліпшення погоди;
  • лід на річці темний - влітку буде гарний урожай. 

У народному календарі 30 листопада - свято Андрія, Андріїв день. Цього дня ходили до річок і озер, щоб прислухатися до шуму води. Якщо його не було - значить, взимку не буде хуртовин і холодів. Також вважається, що сни цього дня - віщі.

Що не можна робити 30 листопада

Цього дня є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • лаятися, особливо подружжю і родичам;
  • лихословити і пліткувати;
  • порушувати правила посту;
  • займатися важкою роботою по дому.

Також вважається, що цього дня не слід шити, в'язати, вишивати і займатися іншим рукоділлям - за народними прикметами так можна заплутати рибальські сіті Андрія Первозванного і викликати немилість святого. Поганою прикметою в цей день вважається пускати в дім гостей.

Що можна робити 30 листопада

Цього дня добре піти до храму. На іконах Андрія Первозванного зображують розп'ятого або поруч із хрестом. Святого шанують як покровителя рибалок і моряків - за переказами, одного разу він силою молитви воскресив сорок потопельників, своїх майбутніх учнів, які прямували до нього.

У святого Андрія просять захистити тих, хто ходить у море. Також Андрію моляться про захист від ворогів і стихійних лих, зцілення від різних захворювань, зміцнення віри, вдале заміжжя, збереження шлюбу, благополуччя дітей.

За традицією, в Андріїв день накривають багатий стіл, але з пісними стравами, оскільки триває Різдвяний піст. Тим, хто постить, цього дня дозволяється гаряча їжа з маслом і риба.

Дівчата в Андріїв день традиційно ворожать на судженого, але церква ворожінь не схвалює.

30 листопада - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Андрій, Фекла, Василь, Іларіон, Анатолій, Іван, Йосип, Григорій, Ісаакій, Володимир, Арсеній.

Вас також можуть зацікавити новини: