Князі Борис і Гліб / колаж УНІАН

6 серпня у православній церкві згадують святих князів-страстотерпців Бориса і Гліба. У народі день називають Бориса і Гліба Літніх. Що можна і що не можна робити на церковне свято, а також які є народні прикмети - розповідаємо в матеріалі.

6 серпня 2023 - яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

Борис і Гліб (у хрещенні Роман і Давид) були молодшими синами київського князя Володимира Великого і братами Ярослава Мудрого та Святополка Окаянного. Борис народився 986 року, Гліб - приблизно 990 року, і обидва прожили коротке життя. 

Від батька Володимира Борис отримав Ростов (є версія, що це був Володимир-Волинський), а Гліб - Муром. Київський престол мав дістатися Святополку Окаянному, але Володимир Великий не хотів цього і планував передати владу іншому синові. Цього князь зробити не встиг, і після його смерті 1015 року престол зайняв Святополк.

Відео дня

Новину про смерть великого князя від Святополка приховали, а Бориса ця звістка застала в дорозі - він повертався з дружиною з походу на печенігів. Дружина запропонувала князю відібрати престол у Святополка, але Борис не захотів піднімати руку на старшого брата. Більша частина війська покинула Бориса, а Святополк, дізнавшись про смерть батька, підіслав до Бориса вбивць - його закололи 24 липня 1015 року. Борису було 29 років.

Тоді Святополк узявся за Гліба - викликав його до Києва. Ярослав попередив його, що батько помер, брат убитий і він також у небезпеці. Але Гліба теж убили - під час молитви за батька і брата. Глібу було 25 років.

Святополк убив і третього брата - Святослава. 1019 року крапку в цій міжусобиці поставив князь Ярослав, перемігши Святополка. Святополк Окаянний поплатився за всі гріхи: його вразили параліч і безумство, і він помер у віці 40 років.

Князя Бориса поховали у Вишгороді, у церкві святого Василя. Гліба поховали поблизу гирла річки См'ядині, а після його мощі також перенесли до Вишгородської церкви. На їхній могилі засвідчено в літописі 6 випадків зцілення.

Князі Борис і Гліб - перші канонізовані святі. Їх називають князями-страстотерпцями, бо вони загинули не за віру, а за те, що проявили беззлобність і виконали заповіді Божі.

Пам'ять святих мучеників вшановують 6 серпня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) згадувати їх будуть 24 липня.

Народні прикмети на 6 серпня

За прикметами дня судили, якими будуть погода найближчим часом і зима:

  • дощ із ранку - зима буде сніжною;
  • роса до полудня - буде гроза;
  • мухи не дають спокою - буде сонячно і тепло;
  • тепло і сонячно цього дня - зима буде м'якою;
  • павук наплів павутину - бути тривалим дощам.

У народі 6 серпня - свято Бориса і Гліба Літніх, оскільки святих вшановують кілька разів на рік. Є ще одна назва - Паликопна. Цього дня побоювалися виходити працювати в поле, щоб грім і блискавка не спалили копиці.

6 серпня - що сьогодні не можна робити

Є кілька заборон цього дня, до яких слід прислухатися:

  • заборонено сваритися, лаятися і бажати зла - це гріх;
  • не можна виходити на роботу на город і в поле, жати пшеницю - може статися пожежа;
  • не можна відмовляти в допомозі та милостині;
  • не можна займатися ні важкою, ні домашньою роботою - до безгрошів'я.

Також цього дня не слід брати в борг гроші - це до хвороб і багато говорити - згідно з народним повір'ям, можна втратити голос. 

Що можна робити 6 серпня

Цього дня добре піти в храм і помолитися. Святі Борис і Гліб допомагають у зціленні від тяжких хвороб, особливо від сліпоти і хвороб ніг, у них просять захисту від ворогів і примирення, а також позбавити від злих думок і образ.

За старих часів у цей час збирали ягоди та гриби. Також цього дня можна запросити в дім гостей або самим піти в гості.

Раніше ми публікували повний православний календар на серпень 2023 - що і коли відзначаємо за нинішнім і новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: