6 серпня за новим стилем православна церква України святкує Преображення Господнє - одне з двунадесятих свят. У народі його називають Яблучний Спас, і цього дня в церкві освячують яблука, а вдома до свята готують пироги з яблук - ця страва вважається головною на столі.
За народними повір'ями яблуко означає спокій у домі. На Яблучний Спас, за традицією, потрібно з'їсти хоча б одне яблуко з медом - вважається, що це дасть здоров'я на цілий рік. Інша прикмета свідчить, що якщо вмочити скибочку яблука в мед, загадати потаємне бажання і з'їсти, то бажання обов'язково збудеться.
Також на другий Спас потрібно спочатку пригостити когось яблуком, а тільки потім з'їсти самому - тоді наступний рік буде врожайним. Можна пригостити не просто яблуком, а яблучними пирогами.
Яблучний пиріг на сковороді
Це простий і смачний яблучний пиріг на сковороді на сметані, який нагадує шарлотку.
Інгредієнти:
- 3 яблука;
- 3 яйця;
- 6 ст. л. цукру;
- сіль (щіпка для балансу смаку);
- 2 ст. л. олії;
- 7 ст. л. сметани;
- 1,5 склянки борошна*;
- 1,5 ст. л. розпушувача.
*Об'єм склянки 250 мл.
Як готувати яблучний пиріг на сковороді
Змішати яйця з цукром і сіллю та збити до пишності. Додати олію, сметану, ще раз збити. Змішати борошно з розпушувачем і додати в основну масу. Перемішати до однорідності, додати нарізані кубиком яблука.
Сковорідку (діаметр 26 см) змастити вершковим маслом, викласти тісто, поставити на слабкий вогонь і накрити кришкою. Випікати 40 хвилин, потім акуратно перевернути - для цього потрібно накрити його пергаментом і плоскою тарілкою, а потім перевернути на тарілку разом зі сковородою. Разом із пергаментом викласти на сковорідку і довести до готовності - випікати близько 10 хвилин, щоб дно пирога стало рум'яним. Зверху посипати цукровою пудрою.
Хоча готується він без духовки, але виходить пишний яблучний пиріг на сковороді.
***
Пиріжки з яблуками з сирного тіста
Такі пиріжки з яблуками виходять ніжнішими, ніж зі звичайного тіста, і менш калорійними.
Інгредієнти:
- 1 кг яблук;
- 300 г сиру;
- 3 склянки борошна;
- 1 склянка цукру;
- 10 ст. л. молока;
- 10 ст. л. олії;
- 1 пакетик розпушувача;
- ванілін - на кінчику ножа;
- кориця - за смаком.
Як приготувати пиріжки із сирного тіста
Змішати сир, молоко, олію, цукор, сіль. Додати ваніль та борошно, змішане з розпушувачем. Замісити тісто - воно має вийти м'яким, але збиратися в кулю. Покласти тісто в холодильник на 1-15, години.
Для начинки потрібно почистити яблука і дрібно їх нарізати. Поставити на вогонь і притомити - щоб вийшла консистенція пюре.
Дістати тісто з холодильника, розкачати і нарізати на прямокутники. На одну половинку прямокутника потрібно викласти яблучну начинку, на іншій - зробити три горизонтальні надрізи (можна хвилястих - буде красивіше). Закрити половинку тіста з начинкою половинкою з надрізами і закріпити краї.
Поставити випікатися в розігріту до 200 градусів духовку на 30 хвилин.
***
Яблучний пиріг без борошна і цукру
Ця випічка сподобається тим, хто любить пироги, але боїться на них набрати зайву вагу - у цьому рецепті немає жодного грама борошна і цукру.
Інгредієнти:
- 3 яблука;
- 4 ст. л. сметани;
- 3 яйця;
- 9 ст. л. сиру;
- 2 склянки (175 г) вівсяних пластівців;
- 4 ст. л. меду;
- 1,5 ч. л. розпушувача;
- 1 ч. л. кориці.
Як готувати яблучний пиріг без борошна та цукру
Змішати сир зі сметаною, медом, додати сіль і пробити блендером до однорідності. Вмішати в масу яйця. Вівсяні пластівці подрібнити - до стану борошна, але великої фракції. Змішати з розпушувачем і корицею, додати в основну масу. Перемішати до однорідності.
Дно форми для випічки (діаметр 24 см) вистелити пергаментом, змастити олією стінки, можна присипати манкою. Перекласти тісто у форму і розрівняти. Яблука розрізати навпіл і нарізати тонкими слайсами. Викласти слайси яблук, злегка втоплюючи їх у тісто, у вигляді квітки - спочатку по діаметру, а потім, рухаючись до центру, закрити всю поверхню пирога. Поставити в розігріту до 180 градусів духовку на 40 хвилин.
Якщо яблука після випічки здадуться сухими, то їх можна змастити тонким шаром варення (наприклад, абрикосового) або меду з водою.