Церковне свято 7 січня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

7 січня за новим церковним календарем православні відзначають Собор Іоанна Предтечі. Про традиції дня, його народні прикмети, а також що відзначають у церкві 7 січня за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

7 січня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

7 січня (20 січня за старим стилем), наступного дня після Хрещення Господнього, відзначають день пам'яті Іоанна Хрестителя (або Предтечі) - Собор Іоанна Предтечі.  Іоанн був тією самою людиною, яка напророкувала прихід Сина Божого перед Різдвом Христа, хрестив Спасителя у водах Йордану і був свідком явлення Пресвятої Трійці в день Хрещення.

Народився Іоанн у сім'ї літньої пари - Захарії та Єлисавети. Про його появу на світ повідомляв Захарії архангел Гавриїл, а коли той засумнівався, то став німим аж до моменту, коли потрібно було назвати сина. Про Іоанна ангел сказав: "Багато хто від народження його зрадіє, бо він буде великий перед Господом..."

Відео дня

Іоанн народився на півроку раніше за Ісуса, під час побиття немовлят його мати вкрила його в пустелі - так вони вижили. У пустелі Іван провів свої перші 30 років - далеко від людей, гріхів, слабкостей. Носив простий грубий одяг із верблюжої вовни, харчувався диким медом і акридами (сараною або за іншою версією - плодами ріжкового дерева). Приблизно у 28-зо років Іоанн став проповідувати і розповів про швидке пришестя Месії.

У водах річки Йордан Іоанн хрестив багатьох євреїв і самого Ісуса. Після цього Хреститель продовжив проповідувати, але потім був схоплений і заточений у в'язницю за наказом правителя Ірода Антипа. Його Іоанн викривав у тому, що цар забрав дружину у свого брата і порушив іудейські закони. Дружина царя попросила в подарунок голову Іоанна, і, хоча сам цар не хотів цього, але прохання виконав. Предтечу стратили, а його голову принесли дівчині на блюді. Пізніше голова тричі губилася, але була знайдена. Тіло святого поховали, а про смерть повідомили Ісусу.

"Предтеча" означає "той, хто тече перед", "першопроходець". Так Іоанна прозвали за те, що він народився раніше за Христа і проповідував про Його пришестя.

Свято 7 січня за старим стилем - Різдво Христове. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 25 грудня.

Про що говорять прикмети на 7 січня 

Прикмети на 7 січня / фото УНІАН

За прикметами дня судять про погоду найближчим часом і про врожай:

  • стоїть суха погода - літо теж буде посушливим;
  • холоди почалися і тримаються тиждень - відразу за ними буде відлига;
  • вранці на деревах лежить іній - буде врожай зернових. 

У народному календарі 7 січня - свято Іван Бражник, Зимовий весільник, Перезимник. Прийнято вважати, що Іоанн Предтеча несе першу звісточку про весну. 

Що не можна робити 7 січня

У це свято є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • відмовляти в допомозі;
  • лихословити, грубити, лаятися;
  • збирати плітки.

За народними прикметами не слід цього дня давати і брати в борг і перераховувати дрібні гроші - можеш опинитися на "мілині", а також приймати подарунки від незнайомих людей. Водночас відмовляти в проханнях рідним теж не варто.

Що можна робити 7 січня

Цього дня добре піти до храму - "Собор" означає зібрання вірян для звершення богослужіння на честь Іоанна Хрестителя. Якщо такої можливості немає, то тоді помолитися вдома. У Іоанна Предтечі просять допомоги в складних справах і зцілення від важких хвороб, до святого звертається з молитвою бездітне подружжя, щоб Бог послав їм дітей, жінки просять наставити на шлях істинний невірних чоловіків.

У народі свято прозвали Іван-бражник - за традицією в перший день після Водохреще потрібно "запити зло" освяченою водохресною водою. Цей обряд, за повір'ями, заряджає здоров'ям на цілий рік. Також заведено збиратися за спільним столом із родичами, близькими та сусідами.

7 січня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Афанасій, Василь, Іван.

Раніше ми публікували православний календар на січень 2024 зі святами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: